Prima pagină
  • Prima pagină
  • ECONOMIE
  • UE și SUA au ajuns la un acord privind reducerea taxelor vamale pentru anumite produse

UE și SUA au ajuns la un acord privind reducerea taxelor vamale pentru anumite produse

24 august 2020 ECONOMIE


Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii au anunțat că au stabilit un pachet de reduceri de taxe vamale pentru anumite produse, precum homarii americani sau brichete și alimente preparate europene, relatează agenția EFE, citată de Agerpres. Acest acord va permite eliminarea unor taxe de sute de milioane de euro în cazul exporturilor.

Comisia Europeană și Departamentul american pentru Comerț au anunțat, într-un comunicat comun, că aceste reduceri de taxe sunt primele negociate între SUA și UE în mai mult de două decenii.

Conform termenilor acordului, UE va elimina taxele vamale pentru importurile de homari vii și congelați provenite din SUA, un produs care a fost exportat în sumă de 94,3 milioane euro (111 milioane dolari) pe teritoriul comunitar în 2017. UE va aplica această măsură de la 1 de august, retroactiv, timp de cinci ani, și va începe demersurile pentru a face ca aceste schimbări să devină ulterior permanente.

Washington, la rândul său, va reduce cu 50% taxele vamale pentru o serie de produse europene printre care mâncare preparată, veselă de sticlă, produse pentru tratarea suprafețelor, brichete și părți ale acestora etc. Exporturile comunitare în SUA de astfel de produse reprezintă o medie anuală de 136 milioane euro (160 milioane dolari).

Și SUA vor aplica această măsură retroactiv, de la 1 august.

Comisarul european pentru Comerț, Phil Hogan, și reprezentantul pentru Comerț Exterior al SUA, Robert Lighthizer, au afirmat în comunicat că pachetul de reduceri de taxe va aduce rezultate pozitive pentru economia ambelor părți. „Sperăm ca acesta să fie începutul unui proces care să ducă la noi acorduri pentru a crea un comerț transatlantic mai liber, corect și reciproc”, au afirmat cei doi.


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *