Prima pagină
  • Prima pagină
  • ECONOMIE
  • Adrian Oros: Fermierii vor fi stimulați să intre în cooperative, pentru a-și vinde produsele la prețuri competitive

Adrian Oros: Fermierii vor fi stimulați să intre în cooperative, pentru a-și vinde produsele la prețuri competitive

24 august 2020 ECONOMIE


Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a declarat, la Mihalț, în județul Alba, că, prin viitorul Program Național Strategic, fermierii vor fi stimulați să intre în cooperative pentru a-și putea vinde produsele, informează Agerpres. „Asistăm cu toții la un fenomen paradoxal. Deși fermierii din România știu să producă, și cantitativ și calitativ, foarte bine, au probleme mari în a-și vinde produsele. Singura modalitate realistă de a rezolva această problemă, de a-și crește puterea de negociere, este aceea de asociere. Aici, noi îi stimulăm și, în viitorul program național strategic, stimulăm ca mulți dintre fermieri, care nu reușesc să-și vândă produsele, să intre în aceste cooperative, unde pot să își vândă produsele la niște prețuri competitive”, a afirmat ministrul, într-o conferință de presă.

Adrian Oros a susținut că va fi finanțată „consistent” și partea de producție și partea de depozitare, unde sunt „niște minusuri foarte mari”. „Chiar în anii în care precipitațiile au fost corespunzătoare și producțiile au fost mari, am înregistrat ca țară un deficit comercial aproape de 1,4 miliarde de euro anul trecut, pentru că exportăm producții primare, adică cereale boabe sau animale și importăm mâncare procesată cu valoare adăugată. Trebuie să avem capacitate de depozitare și de procesare, de a adăuga valoare la aceste produse”, a spus oficialul.

Un alt obiectiv important ar fi, potrivit ministrului, consolidarea fermelor de familie. „Noi avem cam 700.000 de ferme de subzistență sau semisubzistență. Aceste ferme trebuie să le consolidăm, să devină niște ferme comerciale, care să reziste pe piață”, a declarat Adrian Oros.


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *