Prima pagină
  • Prima pagină
  • ECONOMIE
  • CERT-RO: Atenție la e-mail-urile care falsifică identitatea reală a expeditorului

CERT-RO: Atenție la e-mail-urile care falsifică identitatea reală a expeditorului

25 iunie 2020 ECONOMIE


Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică atrage atenția asupra e-mail-urilor care falsifică identitatea reală a expeditorului.

Când mai multe persoane sunt nevoite să lucreze de la distanță, activitățile pe internet sunt pe un trend ascendent. Atacatorii sunt conștienți de acest lucru și văd situația specială în care ne aflăm ca pe o oportunitate de a lansa diferite forme de atacuri, mai mult sau mai puțin complexe.

Astfel, în căsuțele de e-mail, pe lângă mesajele legitime, sunt din ce în ce mai multe mesaje nesolicitate.

Conform Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, acestea, de regulă, au ca scop păcălirea potențialelor victime, prin determinarea acestora să efectueze anumite acțiuni, care pot duce la compromiterea/infectarea dispozitivelor și la scurgerea de informații/colectarea de date.

Una dintre tehnicile folosite de către atacatori în acest sens este spoofing-ul. Spoofing-ul se referă la acțiunea de a falsifica adresa de retur a e-mailurilor trimise, pentru a ascunde identitatea adresei reale de unde provine mesajul.

„Practic, atunci când identitatea expeditorului este falsificată, mesajul primit pare să provină de la o altă persoană, sau din altă zonă, decât sursa reală. Această tehnică este adesea folosită în campaniile de tip phishing sau în răspândirea de malware, pentru că oferă destinatarului falsa impresie că mesajul vine de fapt de la o sursă de încredere, lucru care îl poate face mai puțin vigilent. Menționăm că asemenea tehnici malițioase au afectat, în ultima vreme, inclusiv companii din România”, arată CERT-RO, potrivit Mediafax.

Recomandări pentru utilizatori:

  • Evitați accesarea de link-uri sau atașamente din e-mail-uri, efectuarea unor plăți sau transmiterea de date confidențiale, fără o minimă documentare în prealabil, în special în cazul mesajelor venite din surse necunoscute;
  • Atenție la calitatea textului furnizat, precum eventuale greșeli de redactare, gramaticale sau de exprimare! De multe ori atacatorii se folosesc de instrumente automate de traducere;
  • Atunci când nu sunteți siguri de veridicitatea mesajului, puteți valida telefonic cu expeditorul transmiterea lui;
  • Folosiți o soluție de securitate (antivirus) actualizată;
  • Efectuați back-up (copierea datelor pe alte medii de stocare decât cel local) regulat și aplicați actualizările de securitate, imediat ce acestea devin disponibile.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *