Prima pagină

BNR a publicat noua valoare IRCC pentru T1 2020, la 2,41%.

30 iunie 2020 ECONOMIE


Banca Naţională a publicat marți noua valoare a IRCC, la 2,41%, calculată în baza dobânzilor reale din T1 2020. Românii vor plăti rate mai mici la credite pentru următoarele trei luni, în condiţiile în care valoarea precedentă a IRCC era de 2,44%.

Reducerea IRCC vine după ce BNR a redus şi dobânda de politică monetară la 1,75%.

Scăderea este în linie cu planurile BNR anunțate săptămâna trecută. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat că riscurile principale la adresa economiei şi a finanţelor ţării pe care le întrevede Banca Centrală ţin de evoluţiile în planul sănătăţii publice, iar pentru aceasta va canaliza măsurile necesare în direcţia furnizării de lichiditate, concomitent cu menţinerea stabilităţii financiare, precum şi cu continuarea unei tendințe sustenabile de scădere treptată a ratelor de dobândă.

Mugur Isărescu a mai spus că ratele de dobândă încă mai ridicate în România, comparativ cu Cehia, Polonia şi Ungaria, sunt consecința şi nu cauza situaţiei economico-financiare a României: deficite gemene, cel mai mare deficit fiscal din UE la debutul crizei economice generate de pandemie şi necesarul mare de finanţare pentru acoperirea deficitului fiscal şi refinanţarea datoriei publice.

Băncile acordă începând cu luna mai 2019 credite noi retail în lei cu dobândă variabilă legate de o nouă referinţă, respectiv indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC – care a înlocuit ROBOR în contractele de credit retail în lei.

Noul indice IRCC este calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare pentru o anumită perioadă, la care băncile pot să adauge o anumită marjă fixă. Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobânda variabilă reprezintă rata de dobândă calculată ca medie ponderată a dobânzilor cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa interbancară.

IRCC se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, fiind aplicat de către fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor, transmite Mediafax.


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *