Prima pagină
  • Prima pagină
  • ECONOMIE
  • BNR a obținut anul trecut un profit de 1,7 miliarde lei, mai mare cu 132% față de cel planificat

BNR a obținut anul trecut un profit de 1,7 miliarde lei, mai mare cu 132% față de cel planificat

29 iunie 2020 ECONOMIE


Rezultatul financiar realizat la finalul anului 2019, reprezentând profit în sumă de 1,797 miliarde lei, este cu 1,024 miliarde lei superior celui planificat (+132,6 la sută), în valoare de 772,813 miliarde lei, în principal ca urmare a depășirii nivelurilor programate ale veniturilor totale.

Conform Raportului anual al instituției, publicat vineri, veniturile totale realizate de BNR în anul 2019 au fost în cuantum de 3,069 miliarde lei, valoare ce indică un grad de realizare de 122,6 la sută față de prevederile bugetare. Dinamica veniturilor totale s-a înregistrat pe fondul evoluției favorabile a realizărilor aferente majorității categoriilor de venituri, un impact pozitiv semnificativ fiind generat de evoluția veniturilor din operațiuni valutare.

Cheltuielile totale efectuate în anul 2019 au fost în valoare de 1,272 miliarde lei, gradul de realizare a acestora fiind de 73,5 la sută față de prevederile bugetare. În structură, variațiile mai pronunțate înregistrate în ambele sensuri între realizările efective și nivelurile planificate aferente categoriilor de cheltuieli în care se reflectă costurile îndeplinirii obiectivelor băncii centrale sunt determinate, în principal, de evoluțiile factorilor exogeni pe parcursul anului comparativ cu estimările luate în calcul la fundamentarea prevederilor bugetare.

Conform prevederilor legale, principala destinație a profitului a constituit-o bugetul de stat, cu o cotă de 80 la sută din veniturile nete ale băncii, în valoare de 1,437 miliarde lei. De asemenea, suma de 215,872 miliarde lei a fost repartizată pentru majorarea rezervelor statutare (reprezentând 60 la sută din profitul rămas după deducerea cotei de 80 la sută din veniturile nete destinate bugetului de stat). Profitul rămas în sumă de 143,914 miliarde lei urmează a fi repartizat în anul 2020 conform prevederilor legale, transmite Mediafax.


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *