Prima pagină
  • Prima pagină
  • ECONOMIE
  • UE intenționează să reducă la jumătate utilizarea pesticidelor și să extindă agricultura ecologică

UE intenționează să reducă la jumătate utilizarea pesticidelor și să extindă agricultura ecologică

21 mai 2020 ECONOMIE


Comisia Europeană a anunțat că intenționează să extindă agricultura ecologică și să reducă utilizarea pesticidelor pentru a proteja mediul, propuneri bine primite de ecologiști, transmite Reuters, citată de Agerpres. Emisiile din agricultură reprezintă aproximativ 10% din emisiile de gaze cu efect de seră în UE, iar consecințele schimbărilor climatice sunt resimțite de fermieri, care se confruntă cu secetă și cu inundații.

Printre obiectivele propuse de Comisia Europeană se află refacerea ecosistemului natural și adoptarea de măsuri în agricultură care să sprijine ținta UE de emisii zero până în 2050. „Dacă această criză provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19) ne-a învățat ceva, este că va trebui să recalibrăm relația noastră cu mediul natural, va trebui să devenim mai rezilienți”, a declarat Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene, care răspunde de Pactul Ecologic European.

Comisia Europeană intenționează să reducă folosirea de pesticide chimice cu 50%, să reducă folosirea îngrășămintelor cu 20% și vânzările de antimicrobiene – o categorie de substanțe care include antibioticele – pentru animale și peștii din crescătorii cu 50% până în 2030.

Procentajul terenurilor unde se practică agricultura ecologică ar trebui să ajungă la 25% în 2030, în timp ce 10% din terenul agricol trebuie transformat în „peisaje extrem de diversificate”, cum ar fi iazuri și arbuști.

Obiectivele nu sunt încă obligatorii și va fi realizată o evaluare a impactului, a precizat Comisia Europeană. De asemenea, Executivul comunitar vrea ca un procentaj minim din fondurile alocate pentru Politica Agricolă Comună (PAC) să meargă spre „schemele ecologice” pentru a-i plăti pe fermierii care practică agricultura ecologică sau sunt implicați în captarea dioxidului de carbon (CO2).


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *