Prima pagină

Programul IMM Invest intră în faza a treia de implementare

21 mai 2020 ECONOMIE


Programul IMM Invest intră, în mai puțin de o lună de la lansare și de la deschiderea înscrierilor, în cea de-a treia fază de implementare, care constă în transmiterea în aplicație a dosarelor de credit aprobate de bănci, pentru accesarea garanției și a grantului, a anunțat Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), informează Agerpres. Primele două etape necesare a fi parcurse de către IMM-urile înscrise în program pentru a accesa finanțări garantate de stat au constat în analiza eligibilității privind încadrarea în categoria IMM, selecție realizată de FNGCIMM, iar faza a doua este realizată de băncile partenere și vizează analiza solicitărilor IMM pentru acordarea creditelor pentru capital de lucru și de investiții garantate de stat. Fiecare bancă, potrivit normelor proprii de creditare, solicită IMM-urilor documentația de credit, efectuează analiza economico-financiară și decide dacă proiectul pentru care se solicită finanțarea este viabil din punct de vedere economic, caz în care aprobă creditul și transmite solicitarea de garantare.

Cea de-a treia etapă constă în transmiterea în aplicația programului IMM Invest a dosarelor de credit aprobate de bănci pentru accesarea garanției în nume și cont stat, precum și a grantului oferit prin schema de ajutor de stat, care va acoperi costurile cu dobânzile și comisioanele aferente creditului, până la 31 decembrie 2020.

În prima etapă, FNGCIMM a declarat eligibile un număr de 58.525 de IMM-uri și a transmis către cei 22 de finanțatori parteneri un număr de 53.063 solicitări, respingând 132 aplicanți care nu îndeplineau condițiile de eligibilitate ale programului. Un număr de 5.330 de cereri aflate în aplicația www.imminvest.ro se află în diferite faze de analiză a eligibilității sau sunt în stadiu de solicitare clarificări.

În prezent, pe fluxul băncilor partenere au fost aprobate peste 5.000 de credite, urmând a fi încărcate și transmise către FNGCIMM în zilele următoare, iar 451 de credite în valoare de 332.199.194 lei au fost deja transmise către fond pentru acordarea garanției în nume și cont stat, precum și a ajutorului de stat. Doar 12 bănci au credite încărcate în aplicație online, dar se așteaptă ca în zilele următoare toate cele 22 de bănci partenere să înceapă să încarce în aplicație și să transmită masiv solicitări de garantare.

„Peste 58.525 de întreprinderi mici și mijlocii sunt înscrise în programul IMM Invest, iar un prim efect benefic este că, în prima fază, vor fi susținute aproximativ 733.301 locuri de muncă. IMM Invest este prioritatea noastră numărul 1 și îi asigur pe toți antreprenorii că atât Fondul de Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri cât și băncile partenere în program depun eforturi extraordinare pentru a răspunde cât mai rapid nevoilor de finanțare ale companiilor. Avem o comunicare deschisă și permanentă cu fiecare dintre cele 22 de bănci partenere pentru fluidizarea și eficientizarea proceselor, acordăm suport și consiliere beneficiarilor noștri pentru a asigura cea mai accesibilă finanțare de pe piață. Asigurăm mediul de afaceri că pe lângă IMM Invest (accesul la capitalul financiar) în perioada imediat următoare Guvernul României va lansa o nouă schemă de garantare care va susține creditul comercial prin folosirea unor instrumente de tip factoring cu regres (cu recurs), credit de scont, produs de garantare-leasing. Astfel, programul guvernamental IMM INVEST și noua schemă de garantare pentru susținerea creditului comercial vor fi doi piloni de relansare a economiei românești”, a declarat Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM.

IMM Invest este cel mai amplu program guvernamental dedicat antreprenorilor din România. Este un program nou și complex prin mecanismul de finanțare – garantare – ajutor de stat, pe care îl pune la dispoziția IMM-urilor. Garanția FNGCIMM SA – IFN este de maximum 80% din valoarea împrumutului, fără a depăși suma de 2,5 milioane euro/beneficiar și se emite la solicitarea instituțiilor finanțatoare partenere, pentru finanțări aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de finanțator.


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *