Prima pagină
  • Prima pagină
  • ECONOMIE
  • ONU solicită injectarea a 1.500 miliarde de dolari în țările în curs de dezvoltare, în contextul pandemiei

ONU solicită injectarea a 1.500 miliarde de dolari în țările în curs de dezvoltare, în contextul pandemiei

1 aprilie 2020 ECONOMIE


Economiștii ONU au solicitat injectarea a 1.500 miliarde de dolari în țările în curs de dezvoltare și anularea datoriilor acestora la nivelul a 1.000 miliarde de dolari în 2020 pentru a le ajuta să facă față pandemiei de COVID-19, transmite AFP, citată de Agerpres. Într-un nou studiu publicat la începutul acestei săptămâni, Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (CNUCD) subliniază că repercusiunile economice legate de pandemie „sunt tot mai dificil de prevăzut”, dar că „este evident că situația se va agrava pentru economiile în curs de dezvoltare”.

„Chiar dacă planurile de relansare masive puse în aplicare în prezent permit evitarea unei lungi perioade de depresie economică, ele nu vor împiedica (…) o recesiune a economiei mondiale în acest an”, arată studiul.

Potrivit economiștilor CNUCD, țările în curs de dezvoltare, cu excepția probabil a Chinei și poate a Indiei, se vor confrunta cu grave dificultăți din cauza pandemiei. Consecințele acestei pandemii combinate cu o recesiune mondială vor fi catastrofale în multe țări în curs de dezvoltare, consideră studiul CNUCD. „Economiile avansate au promis să facă tot ceea ce este necesar pentru a împiedica firmele și gospodăriile lor să sufere pierderi grele de venituri”, a declarat directorul Diviziei Globalizare și Strategii de Dezvoltare a CNUCD, Richard Kozul-Wright, citat într-un comunicat. „Însă, dacă liderii G20 vor să-și respecte angajamentul de «răspuns mondial într-un spirit de solidaritate», trebuie luate măsuri (…) pentru cele șase miliarde de persoane care trăiesc în afara economiilor G20”, a adăugat oficialul ONU.

În acest context, CNUCD cere să fie pus la punct un plan de sprijin pentru aceste țări, care să cuprindă injectarea a 1.000 miliarde de dolari în lichidități, anularea datoriilor la nivelul a 1.000 miliarde în acest an și acordarea a 500 miliarde de dolari ca subvenții pentru serviciile de sănătate de urgență și programe de ajutor social. De asemenea, CNUCD solicită să fie instituit un control al capitalurilor spre a se „limita creșterea ieșirilor de capital” din aceste țări.


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *