Prima pagină

UE se așteaptă la o producție de grâu mai mică în acest an

25 martie 2020 ECONOMIE


Sistemul MARS de prognozare a randamentului culturilor a estimat că producția medie de grâu la hectar în Uniunea Europeană, inclusiv în Marea Britanie, va fi cu 2,1% mai mică în acest an comparativ cu anul trecut, în principal din cauza excesului de precipitații din Europa Occidentală care va contracara evoluțiile meteo favorabile din alte părți, transmite Reuters, citată de Agerpres. În primele sale prognoze pentru anul 2020, publicate la începutul acestei săptămâni, MARS susține că în acest an producția medie de grâu moale în UE va fi de 5,88 tone la hectar, în scădere față de una de 6,01 tone la hectar în 2019. Chiar și așa, randamentul din 2020 va fi peste media din ultimii cinci ani.

MARS mizează și pe o scădere a randamentului la orz, până la 4,85 tone la hectar în 2020, cu 2,8% mai puțin decât în 2019. În schimb, la rapiță, o cultură care a fost afectată anul trecut de vremea nefavorabilă, MARS mizează pe o relansare semnificativă a producției cu 6,8% până la 3,18 tone la hectar în 2020.

Cele mai multe state din Europa au înregistrat una dintre cele mai calde ierni din istorie, numeroase regiuni consemnând temperaturi cu 2-4 grade Celsius peste medie. Anomalii și mai mari au fost înregistrate în Estul și Nordul Europei, unde culturile sunt avansate și în bune condiții, susține MARS.

Cu toate acestea, precipitațiile în exces care au căzut în regiunile importante pentru producția de cereale din nord-estul Europei la care se adaugă seceta din țările din sudul Europei sunt un motiv de îngrijorare. Potrivit MARS, vremea umedă din Franța, Germania, Marea Britanie și țările Benelux înseamnă că lucrările în câmp sunt afectate, culturile de cereale nu sunt într-o stare bună iar însămânțările de primăvară sunt întârziate. În contrast, ploile suficiente sunt prognozate să refacă nivelul de umiditate din sol în Spania, Grecia, estul României și nordul Bulgariei, a precizat MARS.

În România, conform datelor MADR, în 2019, producția obținută la grâu, secară și triticale a înregistrat un plus de 2,51%, cu 255.399 tone, de la 10,172 milioane de tone în 2018, la 10,427 milioane de tone anul trecut.


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *