Prima pagină
  • Prima pagină
  • ECONOMIE
  • Comisia Europeană prezintă măsuri economice şi fiscale pentru atenuarea impactului pandemiei

Comisia Europeană prezintă măsuri economice şi fiscale pentru atenuarea impactului pandemiei

16 martie 2020 ECONOMIE


Comisia Europeană prezintă o reacţie imediată pentru atenuarea impactului socio-economic al epidemiei COVID-19, în cadrul unui efort european coordonat, anunţă Executivul UE într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

„Comisia Europeană va utiliza toate instrumentele de care dispune pentru a atenua consecinţele pandemiei, în special:

– pentru a asigura proviziile necesare sistemelor de sănătate prin menţinerea integrităţii pieţei unice, producţia şi distribuirea bunurilor esenţiale;
– pentru a oferi susţinere oamenilor astfel încât veniturile şi locurile de muncă să nu fie afectate disproporţionat şi pentru evitarea efectelor permanente ale acestei crize;
– pentru susţinerea firmelor astfel încât lichidităţile sectorului financiar să continue susţinerea economiei;
– pentru a le permite statelor membre să acţioneze în mod coordonat, prin utilizarea flexibilităţii totale a ajutoarelor de stat şi a Cadrului Pactului de Stabilitate şi Creştere economică”, precizează Comisia Europeană.

„Pandemia de coronavirus ne testează pe toţi. Nu este vorba doar de o provocare fără precedent pentru sistemele noastre medicale, ci este şi un şoc pentru economiile noastre. Importantul pachet economic anunţat astăzi abordează actuala situaţie. Suntem pregătiţi pentru a face mai mult pe măsură ce situaţia evoluează. Vom face tot ce este necesar pentru a le oferi susţinere europenilor şi economiei europene”, afirmă Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

Cadrul de flexibilitate care permite ajutoare de stat este unul dintre instrumentele activate de Comisia Europeană, astfel că „principala reacţie fiscală va fi prin intermediul bugetelor naţionale ale statelor membre”, subliniază Comisia Europeană, explicând că reglementările privind ajutoare de stat le permit ţărilor să adopte măsuri rapide şi eficiente pentru susţinerea cetăţenilor şi companiilor.

Comisia Europeană va propune Consiliului European activarea Flexibilităţii Cadrului Fiscal European în scopul atenuării efectelor negative ale pandemiei.

De asemenea, Comisia Europeană pledează pentru „asigurarea solidarităţii la nivelul pieţei unice” comunitare şi pentru utilizarea instrumentelor bugetare ale UE în scopul protejării IMM-urilor afectate.

„Trebuie să protejăm angajaţii de şomaj şi de pierderea veniturilor, pentru a evita efectele permanente. Comisia Europeană este pregătită să ofere susţinere statelor membre prin promovarea planurilor de muncă pe termen scurt, a programelor de calificare şi recalificare care s-au dovedit eficiente în trecut”, subliniază Executivul UE, citat de Mediafax.

În cadrul Iniţiativei de investiţii ca reacţie la coronavirus, Comisia Europeană propune direcţionarea a 37 de miliarde de euro în cadrul Politicii de coeziune pentru măsuri de contracarare a efectelor generate de coronavirus. În acest context, CE propune suspendarea anul acesta a obligaţiei de a le solicita statelor membre rambursarea prefinanţării necheltuite a fondurilor structurale.


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *