Prima pagină
  • Prima pagină
  • ECONOMIE
  • Analiză Markit: Cădere fără precedent a activității economice în zona euro în luna martie

Analiză Markit: Cădere fără precedent a activității economice în zona euro în luna martie

25 martie 2020 ECONOMIE


Activitatea sectorului privat din zona euro a înregistrat o scădere „fără precedent” în luna martie comparativ cu februarie, fiind o consecință a pandemiei de coronavirus, arată rezultatele sondajului lunar realizat de compania de analize financiare Markit, transmite AFP, citată de Agerpres. Estimarea preliminară a Markit arăta că indicatorul PMI flash composite pentru zona euro a scăzut de la 51,6 puncte în februarie până la 31,4 puncte în martie, „cea mai puternică scădere a activității înregistrată de la debutul publicării datelor compozite, în luna iulie 1998”, a explicat Markit într-un comunicat.

Datele publicate de Markit sunt sub estimările analiștilor care mizau pe un rezultat de 38,8 puncte. Un indice PMI de peste 50 de puncte indică expansiunea economiei, iar sub această valoare reflectă scăderea. „Prăbușirea activității economice în zona euro în luna martie depășește de departe ceea ce am văzut în cel mai grav moment al crizei financiare mondiale”, a subliniat Chris Williamson, economist-șef la Markit.

Precedentul record de scădere a indicelui PMI composite (36,2 puncte) a fost înregistrat în perioada crizei financiare mondiale, în luna februarie 2009.

Reculul puternic al indicatorului PMI se explică prin „măsurile excepționale adoptate de diferite țări pentru a frâna propagarea coronavirusului, care au perturbat puternic activitatea companiilor”, a explicat Markit.

Toți sub-indicatorii din sondajul Markit au coborât în martie sub pragul de 50 de puncte, cea mai gravă contracție fiind înregistrată în cazul indicelui care măsoară activitatea în sectorul serviciilor din zona euro, care s-a prăbușit până la 28,4 puncte, de la 52,6 puncte în februarie.

Analiștii de la Markit subliniază că scăderea activității economice în zona euro în luna martie prefigurează o scădere de aproximativ 2% a Produsului Intern Brut în primul trimestru, iar această tendință de contractare puternică a economiei se va accentua în lunile următoare când ar urma să fie adoptate măsuri din ce în ce mai drastice destinate combaterii crizei sanitare.


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *