Prima pagină

ANAF monitorizează creşterile nejustificate de preţuri

26 martie 2020 ECONOMIE


ANAF a anunţat joi că verifică respectarea unor măsuri din ordonanţele militare precum închiderea restaurantelor, cafenelelor, a sălilor de jocuri de noroc sau a saloanelor de înfrumuseţare.

Totodată, autorităţile fiscale vor monitoriza şi creşterile nejustificate de preţuri în special la echipamente de protecţie sanitară şi dispozitive medicale, potrivit ANAF.

Amenzile pentru încălcarea dispoziţiilor din ordonanţele militare pot să ajungă şi la 70.000 de lei.

Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală verifică dacă se respectă măsurile suspendării:

– comercializării consumului produselor alimentare şi a băuturilor alcoolice şi nealcoolice în restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice;

– activităţilor comerciale sportive, de organizare jocuri de noroc, sau furnizare tratament balnear şi de îngrijire personală;

– comerţului cu amănuntul al produselor şi serviciilor în centrele comerciale cu suprafaţă de vânzare mai mare de 400mp în care-şi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici. În centrele comerciale menţionate este permisă continuarea comercializării de produse alimentare, veterinare sau farmaceutice, a produselor şi serviciilor de optică medicală, a serviciilor de curăţătorie şi a produselor electronice şi electrocasnice, dacă operatorii economici respectivi asigură livrarea la domiciliu.

„Încălcarea de către persoane juridice a măsurilor stabilite în ordonanţele militare se sancţionează cu amendă contravenţională de la 1.000 lei la 70.000 lei (conform art. 28 din OUG nr. 1/1999, cu modificările şi completările ulterioare). Ca urmare a dinamicii preţurilor, Direcţia Generală Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF monitorizează şi analizează comerţul cu produse care au înregistrat creşteri semnificative nejustificate ale preţurilor, pentru asigurarea unui mediu concurenţial onest şi a accesibilităţii mijloacelor de prevenire a infectării. Monitorizarea variaţiilor de preţuri şi verificarea modului de declarare a obligaţiilor fiscale aferente veniturilor realizate în această perioadă include atât dispozitive medicale (măşti, mănuşi, biocide, dezinfectanţi) şi alte echipamente de protecţie sanitară, care asigură prevenţia şi tratarea afecţiunilor asociate COVID-19, cât şi produse alimentare esenţiale specifice coşului de bază”, arată ANAF, potrivit Mediafax.


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *