Prima pagină
  • Prima pagină
  • ECONOMIE
  • Programul Rabla 2020: Românii pot cumpăra și motociclete; un autovehicul electric trebuie păstrat cel puțin un an

Programul Rabla 2020: Românii pot cumpăra și motociclete; un autovehicul electric trebuie păstrat cel puțin un an

13 februarie 2020 ECONOMIE


Românii vor putea cumpăra și motociclete prin programul Rabla 2020 iar cei care vor achiziționa un autovehicul electric nu vor putea vinde bunul pentru o perioadă de cel puțin un an, a anunțat ministrul interimar al Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, citat de Agerpres. Programele Rabla Clasic și Rabla Plus vor avea, în acest an, un buget total de 545 de milioane de lei, din care 140 milioane lei doar pentru achiziția de mașini electrice sau hibrid plug-in.

„Pentru Rabla Clasic investim un buget mai mare decât anul trecut, 405 milioane lei. Această sumă ne va permite să creștem la 60.000 numărul mașinilor uzate pe care le vom scoate din trafic. Românii care vor să fie pe lista celor 60.000 de beneficiari trebuie să știe că valoarea primei de casare rămâne la 6.500 lei, aproximativ 1.350 euro. Această primă poate să crească cu încă 1.000 de lei dacă mașina nou cumpărată se înscrie în pragul de emisie de 96 grame de CO2. Am introdus un ecobonus nou în Rabla Clasic, valoarea lui fiind de 1.000 de lei adăugați la prima de casare, ce se poate cumula cu prima de casare în cazul în care mașina nouă cumpărată este una cu sistem GPL, mult mai puțin poluantă cu mediul înconjurător. Noutățile nu se opresc aici. Am decis inclusiv creșterea ecobonusului pentru mașinile hibride convenționale, cele care nu se încarcă la priză, de la 1.700 de lei la 2.500 de lei”, a spus Costel Alexe.

Acesta a menționat, totodată, că pentru cumpărarea unei motociclete prin Programul Rabla Clasic, valoarea voucherului va fi de 3.500 de lei, în schimbul casării unui autovehicul uzat. „Suma maximă care poate fi decontată din costurile unei mașini prin Rabla Clasic este de 2.000 de euro în cazul în care mașina nouă respectă regulile a două ecobonusuri. De exemplu, dacă un român va alege să cumpere o mașină hibrid convențională cu un grad de emisie de 96 de grame de CO2 i se va deconta din costul total al mașinii 2.000 de euro. Cu alte cuvinte, ecobonusurile vor putea fi combinate între ele și adăugate la prima de casare, așa cum am explicat. Rabla Clasic mai vine cu o noutate: posibilitatea de a achiziționa motociclete. Este pentru prima dată când vom face acest lucru și sperăm că vom satisface dorința a foarte mulți români care au așteptat această noutate. Și în acest caz, trebuie casat un autovehicul vechi. Prima de casare pentru motociclete este de 3.500 lei. De ce 3.500 lei? Pentru că vrem să fie echitate între cumpărătorii de mașini și cei de motociclete. Dacă la mașini decontăm în jur de 10% din valoarea autovehiculului nou, am vrut să păstrăm aceeași proporție și la motociclete, acestea fiind ceva mai ieftine decât autovehiculele”, a subliniat ministrul.

În privința Programului Rabla Plus din acest an, bugetul va crește cu 45% față de 2019, până la 140 de milioane de lei, intenția fiind aceea de a stimula folosirea mașinilor electrice în traficul urban. „Programul Rabla Plus, prin care stimulăm transportul cu emisii zero sau aproape de zero vine cu noutăți. Pentru anul acesta avem cel mai mare buget de când există acest program, adică 140 de milioane de lei, creștere de 95 de milioane lei față de cât a fost în 2019. Nu întâmplător am crescut acest buget, pentru că vrem cât mai multe mașini electrice în traficul urban din țară. Deocamdată, mașinile electrice reprezintă mai puțin de 1% față de cele convenționale. Păstrăm neschimbată cea mai mare primă de casare din Europa pentru mașinile electrice, 10.000 de euro pentru full electric și circa 4.500 de euro pentru mașinile hibride plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autovehiculului nou. Cu bugetul de anul acesta, 2.500 de români își pot cumpăra mașini full electric și 400 de români hibride plug-in”, a declarat Costel Alexe.


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *