Prima pagină
  • Prima pagină
  • ECONOMIE
  • Ministrul Agriculturii: Deficitul comercial cu produse agricole se apropie de un miliard de euro

Ministrul Agriculturii: Deficitul comercial cu produse agricole se apropie de un miliard de euro

14 februarie 2020 ECONOMIE


Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că în acest an, în care se lucrează la Plan Național Strategic (PNS) 2021-2027, va fi schimbat trendul actual „nu prea pozitiv pentru agricultura românească”, în condițiile în care exportăm subvenții și importăm produse procesate, iar deficitul balanței comerciale cu produse agroalimentare se apropie de un miliard de euro, informează Agerpres. „Suntem într-un an mai special din toate punctele de vedere, dar pentru noi, cei din Ministerul Agriculturii, este important cum negociem și cum scriem Planul Național Strategic (PNS) și cum vom finanța și sprijini agricultura și industria alimentară din România în perioada 2021 – 2027, pentru că pornim de la o realitate privind balanța comercială, mai corect spus privind deficitul balanței comerciale în aceea ce privește agricultura și industria alimentară. În 2018 am depășit un miliard de euro, iar la finele lunii noiembrie 2019, deficitul era de aproape un miliard de euro – mai exact 988 de milioane de euro. Probabil în aprilie cei de la INS ne vor furniza datele finale pe 2019. Acum, avem un trend nu prea pozitiv pentru agricultura românească, exportăm materie primă, importăm materii procesate cu valoare adăugată mare, practic exportăm subvenții și încercăm în acest an să schimbăm trendul”, a spus ministrul, într-o conferință de presă.

El a precizat că, încă din noiembrie 2019, de când a preluat conducerea ministerului, a demarat elaborarea PNS și dezbaterile cu mediul asociativ, fiind realizată deja o analiză SWOT prin care s-au identificat obiectivele prioritare ce vor fi incluse în PNS 2021-2027. Oros a adăugat că acest draft al PNS va fi înaintat serviciilor CE, iar până la finele lunii februarie se va semna și contractul pentru serviciile de consultanță cu Banca Mondială, în vederea fundamentării intervențiilor pentru Pilonul 1 și Pilonul 2 din Politica Agricolă Comună.

Întrebat pe ce date de referință va fi elaborat PNS 2021-2027, având în vedere că abia anul acesta va avea loc Recensământul Agricol, iar uneori datele de la INS nu reflectă realitatea, ministrul Agriculturii a precizat că s-a mers pe datele Eurostat din 2019, dar „am prins și alți indicatori”.


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *