Prima pagină

BNR reduce prognoza de inflație pentru acest an la 3%

12 februarie 2020 ECONOMIE


Banca Națională a României (BNR) a redus prognoza de inflație pentru acest an, la 3%, de la 3,1% cât era estimarea anterioară. „Prognoza de inflație nu arată deloc rău, să sperăm că se va realiza”, a spus, astăzi, la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflației, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, citat de Mediafax.

Mugur Isărescu anticipează o scădere a prețurilor „până la Paște”, iar la sfârșitul primului trimestru al anului, inflația ar urma să ajungă la 2,8%.

În prezentarea sa, guvernatorul BNR a spus că prețurile carburanților ar urma să scadă pe fondul epidemiei de coronavirus, care a redus cererea de petrol și a condus la o scădere a prețului țițeiului.

Documentul BNR face referire și la influența perioadei extinse de subperformanță din industria prelucrătoare a partenerilor externi ai României și din comerțul internațional.

În privința evoluției inflației din ultima perioadă, BNR pune depășirea limitei superioare a intervalului de variație din ultimul trimestru al anului trecut pe seama șocului venit din partea prețului cărnii de porc, ca urmare a epidemiei globale de pestă porcină africană, precum și a prețurilor în creștere ale fructelor proaspete, pe fondul condițiilor meteo nefavorabile, alături de influența nefavorabilă a combustibililor.

Inflația estimată pentru anul viitor este 3,2%, la același nivel cu cel din prognoza anteriorară, instituția mizând pe reducerea prețurilor la combustibil.


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *