Prima pagină
  • Prima pagină
  • ECONOMIE
  • BNR avertizează că procedura de deficit excesiv ar putea avea impact asupra cursului și inflației

BNR avertizează că procedura de deficit excesiv ar putea avea impact asupra cursului și inflației

13 februarie 2020 ECONOMIE


În Raportul asupra inflaţiei, Banca Naţională spune că intrarea României în procedura de deficit excesiv ar putea duce la „reevaluarea riscului asociat de investitori economiei şi schimbarea sentimentului pe piaţa internaţională”, ce poate avea impact asupra cursului Euro/Leu, transmite Mediafax.

Presiunea pe curs s-a amplificat în ultimele două luni din 2019 după ce ministrul Finanţelor a făcut publică situaţia fiscal-bugetară problematică a României. Ca urmare, cursul euro/leu a atins în 21 noiembrie un nou maxim istoric în raport cu euro, iar deprecierea monedei naţionale a dus la majorarea ratei de creştere a inflaţiei la 4% în decembrie.

În acelaşi raport, BNR atrage atenţia asupra Legii pensiilor şi spune că nu este exclus ca pensiile să crească la 1 septembrie cu mai puţin de 40% cât este prevăzut în lege sau ca termenul de intrare în vigoare să fie prorogat.

„Nu este exclusă nici varianta reconfigurării măsurilor fiscale deja aprobate, fie prin potenţiale noi prorogări ale termenelor de intrare în vigoare a acestora, fie prin reevaluarea magnitudinii creşterilor deja prevăzute în legislaţie pentru anumite categorii de cheltuieli”, arată BNR.


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *