Prima pagină

BCE solicită guvernelor să sprijine creșterea economiei

13 februarie 2020 ECONOMIE


Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), cere guvernelor să fie mai implicate în sprijinirea economiei zonei euro prin majorarea cheltuielilor și reforme prietenoase cu mediul de afaceri, transmit Reuters și AP, citate de Agerpres. „Și alte zone politice trebuie să contribuie la sprijinirea economiei. Politica monetară nu poate și nu trebuie să fie singurul jucător de pe piață”, a afirmat președintele BCE în Parlamentul European.

Deciziile BCE de a menține ratele dobânzilor la un nivel record scăzut și programul de achiziții de obligațiuni au fost criticate în Germania pentru impactul lor asupra celor care vor să economisească și pentru potențialul rol în majorarea prețurilor la active.

Lagarde a răspuns acestor temeri, explicând că guvernele ar trebui să se concentreze mai puțin pe echilibrarea bugetelor sau pe înregistrarea de excedent și mai mult pe cheltuieli care să sprijine creșterea economică.

De asemenea, a declarat Christine Lagarde, BCE analizează dacă emiterea propriei monede digitale ar fi în beneficiul oamenilor din zona euro și ar ajuta instituția să-și îndeplinească obiectivele. „Vrem să evaluăm dacă o monedă digitală a băncii centrale ar putea servi unui scop clar pentru public și pentru obiectivele BCE”, a spus președintele Băncii Centrale Europene.


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *