Prima pagină

APIA: Cererile Unice de Plată se depun în perioada 2 martie – 15 mai 2020

14 februarie 2020 ECONOMIE


Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a demarat Campania de informare a fermierilor privind depunerea Cererii Unice de Plată în anul 2020, sub sloganul: „APIA: Din nou la drum alături de fermierii români! Depune Cererea Unică de Plată în perioada 2 martie – 15 mai 2020!”

Potrivit APIA, Cererile Unice de Plată se depun, în perioada menționată, la Centrele județene/locale ale APIA și la Centrul Municipiului București. Fermierii vor depune la APIA o singură Cerere Unică de Plată, chiar dacă utilizează suprafețe de teren în diferite localități sau județe.

România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, beneficiază de fonduri europene, prin aplicarea schemelor de plăți/măsurilor de sprijin/ajutoarelor naționale tranzitorii, ca mecanisme de susținere a producătorilor agricoli, respectiv:

  • schema de plată unică pe suprafață (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, plata pentru tinerii fermieri, plata pentru micii fermieri, schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal și zootehnic;
  • măsurile compensatorii de dezvoltare rurală: Măsura 10 – Agro-mediu și climă, Măsura 11 – Agricultura ecologică, Măsura 13 – Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice (PNDR 2014-2020);
  • ajutoarele naționale tranzitorii (ANT) care se acordă în sectorul vegetal și zootehnic.

În Campania 2020, completarea declarației de suprafață se realizează electronic, folosind aplicația IPA-Online la adresa: lpis.apia.org.ro. Finalizarea și închiderea cererii unice de plată în IPA-Online se face în prezența funcționarului APIA responsabil cu primirea cererii unice de plată, după verificarea acesteia și a mesajelor din controlul parcelelor digitizate și corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic. Același principiu se aplică și pentru fermierii, crescători de animale, care vor completa Cererea unică de plată – declarație sector zootehnic, împreună cu funcționarul APIA, în aplicația dedicată sectorului zootehnic.

Pentru a beneficia de sprijinul aferent schemelor de plată/măsurilor de dezvoltare rurală/ ajutoarelor naționale fermierii trebuie să depună anual, la APIA, Cererea Unică de Plată și să îndeplinească condițiile de eligibilitate conform legislației comunitare și naționale în vigoare.


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *