Prima pagină
  • Prima pagină
  • ECONOMIE
  • Deficitul comercial al Statelor Unite, la cel mai mic nivel din ultimule 18 luni, în octombrie

Deficitul comercial al Statelor Unite, la cel mai mic nivel din ultimule 18 luni, în octombrie

6 decembrie 2019 ECONOMIE


Deficitul comercial al Statelor Unite a scăzut la cel mai mic nivel din ultimule 18 luni în octombrie, indicând o posibilă contribuție pozitivă a balanței comerciale la creșterea PIB în al patrulea trimestru din acest an, transmite Reuters, potrivit Mediafax.

Analiștii evidențiază însă că o scădere generală a importurilor sugerează de asemenea o ameliorare a cererii domestice și implicit a consumului.

Totuși, cheltuielile consumatorilor, care reprezintă circa 70% din economia americană, sunt așteptate să rămână la niveluri ridicate pe fondul unei piețe a muncii solide și a creșterilor de salarii. Alte date publicate joi au arătat că numărul americanilor care au depus cereri pentru ajutoare de șomaj a scăzut în mod neașteptat săptămâna trecută, atingând cel mai scăzut nivel din ultimele șapte luni.

Cele două rapoarte pozitive au combătut alte date de săptămâna asta care indică contracția industriei manufacturiere pentru a patra lună consecutivă în noiembrie, o încetinire a creșterii sectorului serviciilor, precum și o scădere a cheltuielilor din construcții în octombrie. Ultimele date sugerează că economia americană înregistrează o ușoară accelerare a ritmului de creștere.

Departamentul de comerț al SUA a precizat că deficitul comercial s-a redus cu 7,6%, până la 47,2 miliarde de dolari în octombrie, cel mai scăzut nivel din mai 2018, în condițiile în care atât importurile cât și și exporturile de bunuri au scăzut. A fost a doua scădere lunară consecutivă a deficitului comercial, iar scăderea procentuală din octombrie a fost cea mai mare din luna ianuarie încoace.

Scăderile de importuri și exporturi sugerează de asemenea că politica „America First” a Casei Albe, definită de un război comercial de 17 luni cu China, reduce fluxurile comerciale, ceea ce pe termen lung poate dăuna creșterii economice domestice și globale.

„Diminuarea deficitului comercial prin intermediul reducerii importurilor într-un ritm mai accelerat decât reducerea exporturilor nu este, evident, o cale durabilă pe termen lung care să ducă la creșterea oricărei economii”, spune Tim Quinlan, economist senior la Wells Fargo Securities.

Exporturile americane au scăzut cu doar 0,6% la 136,1 miliarde de dolari în octombrie, evoluție apărută pe fondul unei scăderi de 0,7 miliarde de dolari în livrările de bunuri de consum. Totodată, exporturile de automobile și părți auto au scăzut în noiembrie, în timp ce exporturile de petrol au crescut, Statele Unite devenind luna trecută un exportator net de petrol pentru prima dată în ultima jumătate de secol.

Economiștii chestionați de Reuters au prevăzut o scădere a deficitului balanței comerciale la 48,7 miliarde de dolari în octombrie.

Deficitul comercial de bunuri și mărfuri cu Uniunea Europeană s-a majorat însă cu 20% la 16,4 miliarde de dolari în octombrie pe fondul unui avans record al importurilor.

În timp ce Washingtonul lucrează cu Beijingul la un acord comercial în „primă fază”, Statele Unite au amplificat tensiunile cu alți parteneri comerciali printre care Brazilia, Argentina și Franța. În trecut, Trump a apărat majorarea tarifelor vamale spunând că acestea sunt necesare pentru a proteja producătorii americani și pentru a contracara acțiunile de devalorizare a monedelor de către partenerii de comerț. În mod ironic, Statele Unite înregistrează un excedent comercial atât cu Brazilia cât și cu Argentina.

Tensiunile comerciale și incertitudinea inerentă au afectat sever investițiile productive ale companiilor americane, care laolaltă cu o încetinire a economiei globale au dus la o recesiune în industria manufacturieră.

Într-un al raport de joi, Departamentul de comerț american a notat că comenzile pentru fabrici au urcat cu 0,3% în octombrie, însă livrările au stagnat în mare parte, ceea ce indică că recesiunea din industrie va persista pentru încă câteva luni.

Totuși, nu există semne că războiul comercial afectează sever piața muncii. Într-un al treilea raport, Departamentul de comerț a notificat că cererile pentru ajutoare de șomaj au scăzut cu 10.000 la 203.000 de solicitări, cel mai scăzut nivel din aprilie încoace.

Vineri este așteptat și raportul Departamentului pentru muncă care, prognozează economiștii, va arăta că economia americană a creat 180.000 de noi locuri de muncă în noiembrie, evoluție sprijinită de întoarcerea la muncă a 46.000 de angajați General Motors aflați în grevă în octombrie.


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *