Prima pagină
  • Prima pagină
  • ECONOMIE
  • CE: După eliminarea tarifelor de roaming în UE, utilizarea telefoanelor mobile în străinătate a crescut semnificativ

CE: După eliminarea tarifelor de roaming în UE, utilizarea telefoanelor mobile în străinătate a crescut semnificativ

2 decembrie 2019 ECONOMIE


Eliminarea, în iunie 2017, a tarifelor de roaming a adus beneficii considerabile călătorilor din întreaga UE – aceasta este principala concluzie a primei revizuiri complete a pieței serviciilor de roaming, publicată de Executivul comunitar. Utilizarea datelor mobile în timpul călătoriilor în UE a crescut de zece ori față de anul precedent introducerii roamingului la tarifele de pe piața națională; utilizarea datelor mobile în străinătate a atins un nivel maxim, de 12 ori mai mare, în perioada vacanțelor.

Analiza relevă că utilizarea datelor în roaming în UE și în Spațiul Economic European (SEE) a atins un nivel maxim în perioada vacanței de vară a anului 2018 (al treilea trimestru); utilizarea datelor mobile în străinătate a fost de 12 ori mai mare în comparație cu perioada precedentă eliminării tuturor costurilor de roaming cu amănuntul. În aceeași perioadă, volumul apelurilor telefonice efectuate în roaming a fost de aproape trei ori mai mare.

Pe piața vânzărilor cu ridicata, reducerea drastică a plafoanelor tarifare a contribuit la o diminuare suplimentară a tarifelor de roaming cu ridicata, ceea ce face ca eliminarea tarifelor de roaming să fie sustenabilă pentru aproape toți furnizorii de servicii de profil, precizează reprezentanții Comisiei Europene. Potrivit concluziilor raportului, nu se prefigurează în viitorul apropiat nicio schimbare a dinamicii concurenței de pe piața serviciilor de roaming, ceea ce înseamnă că actualul regulament privind comerțul cu amănuntul și cu ridicata este încă necesar. „Normele actuale privind serviciile de roaming ar trebui să continue să se aplice în următorii ani pentru a asigura faptul că cetățenii pot utiliza serviciile de roaming fără costuri suplimentare în UE”, precizează CE, într-un comunicat.

După cum se știe, din 15 iunie 2017, europenii pot să își utilizeze telefoanele mobile pentru apeluri, SMS-uri și date atunci când călătoresc în UE, la fel cum o fac acasă, fără a suporta costuri suplimentare. Regulamentul privind roamingul este în vigoare până în iunie 2022.


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *