Prima pagină
  • Prima pagină
  • ECONOMIE
  • BERD acordă un împrumut de 12,5 milioane euro pentru modernizarea serviciilor de apă și canalizare din Argeș

BERD acordă un împrumut de 12,5 milioane euro pentru modernizarea serviciilor de apă și canalizare din Argeș

2 decembrie 2019 ECONOMIE


Peste 220.000 de locuitori din zonă vor beneficia de proiect; ♦ Modernizarea infrastructurii va contribui la reducea pierderilor de apă cu 5,2 milioane mc pe an

Peste 220.000 de locuitori din județul Argeș vor avea acces la servicii îmbunătățite de apă și canalizare, datorită unui împrumut acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) operatorului regional de apă și canalizare APĂ CANAL 2000 S.A. Pitești, a anunțat instituția financiară. Banca acordă un împrumut de 12,5 milioane de euro, în două tranșe, pentru a cofinanța proiectul de 161,8 milioane euro al operatorului regional de profil, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). „Programul de investiții vine să îmbunătățească și să extindă serviciile de alimentare cu apă potabilă și de tratare a apei uzate, punând accent pe localitățile mici (cu mai puțin de 10.000 de locuitori). Peste 2.000 de locuitori vor avea acces pentru prima dată la serviciile de apă. Compania de apă are în vedere totodată să reducă pierderile de apă cu 5,2 milioane mc și să trateze un volum suplimentar de 1 milion mc de apă uzată pe an. În plus, împrumutul va susține dezvoltarea unui sistem de management al activelor ce va include dezvoltarea unei aplicații IT pentru a crește eficiența operațională a APĂ CANAL.

Finanțarea este acordată în cadrul Facilității de Infrastructură Sustenabilă de Apă BERD (EBRD Sustainable Water Infrastructure Facility – SWIFT) prin care se continuă cooperarea de lungă durată a băncii avută cu companiile românești de apă, ce vizează alinierea sectorului la legislația, politicile și practicile UE. Până în prezent, BERD a finanțat 24 de operatori de apă din România, oferind împrumuturi în valoare totală de 330 milioane de euro și mobilizând peste 2 miliarde de euro din finanțarea UE pentru infrastructura de apă și canalizare.


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *