Prima pagină
  • Prima pagină
  • ECONOMIE
  • O bucată din Zidul Berlinului, dezvelită și amplasată în Parcul Academiei Române

O bucată din Zidul Berlinului, dezvelită și amplasată în Parcul Academiei Române

8 noiembrie 2019 ECONOMIE


O bucată din zidul Berlinului a intrat în patrimoniul Academiei Române, fragmentul din construcția emblematică din Germania fiind prezentat public la simpozionul „Căderea Zidului Berlinului și Revoluția română din decembrie 1989”, organizat de forul cultural și științific, informează Mediafax.

Bucata din zid intrată în patrimoniul Academiei Române are o înălțime de aproximativ 4 metri și cântărește 3,5 tone. Bucureștiul se alătură, astfel, unor mari capitale din întreaga lume care au decis să expună părți din Zidul Berlinului ca semn al luptei pentru libertate și democrație.

Evenimentul „Căderea Zidului Berlinului și Revoluția română din decembrie 1989”, care s-a desfășurat astăzi, a avut rolul de a marca împlinirea a 30 de ani de la sfârșitul regimurilor comuniste din Europa Centrală și de Est.

La ceremonia de dezvelire a bucății de zid, care a precedat simpozionul, au luat parte premierul Ludovic Orban, Cord Meier-Klodt, ambasadorul Republicii Federale Germania la București, Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Republica Federală Germania, fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, din Guvernul provizoriu de după 1989. Au mai participat importante personalități ale vieții academice, culturale, științifice, religioase, politice și diplomatice românești, precum și invitați din Germania.

„Academia Română este un for al libertății spirituale și a încercat și în cele mai vitrege timpuri să fie așa. De aceea, pentru Academia Română, este o mare onoare să aibă aici, în curtea sa, începând de astăzi, un simbol al istoriei externe (…) un simbol dureros, dar, în același timp, un simbol luminos, prin faptul că a fost dărâmat. Iată, putem să avem și noi un asemenea semn al unui fost hotar între totalitarism și democrație. Căderea Zidului Berlinului a deschis o serie întreagă de evenimente și printre ele cel mai drag nouă, cel mai esențial pentru noi, este Revoluția Română. De aceea, aveți aici alăturate un fragment din Zidul Berlinului și steagul faimos fără stemă al românilor liberi”, a spus Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române.

La 9 noiembrie 1989 Zidul Berlinului, care împărțea Germania în două unități statale distincte, a căzut, iar berlinezii au putut proclama libertatea unei capitale și, implicit, începutul unei noi ere europene. A fost momentul declanșator al sfârșitului regimului comunist în Europa Centrală și de Est.


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *