Prima pagină

Încrederea în economia zonei euro a depășit estimările în noiembrie

29 noiembrie 2019 ECONOMIE


Încrederea în economia zonei euro s-a redresat peste așteptări în noiembrie, datorită optimismului în creștere din cel mai mare sector, cel al serviciilor, dispersând astfel temerile privind scăderea activității economice, transmite Reuters, citată de Agerpres. Potrivit datelor publicate de Comisia Europeană, indicele sentimentului economic (ESI) a urcat în noiembrie la 101,3 puncte, de la 100,8 puncte în octombrie. Cifra comunicată de Executivul comunitar este ușor mai ridicată decât estimările analiștilor intervievați de Reuters, care se așteptau la un avans de până la 101 puncte.

Încrederea în sectorul serviciilor, responsabil pentru două treimi din PIB-ul zonei euro, a urcat până la 9,3 puncte în noiembrie, de la nouă puncte în octombrie. De asemenea, încrederea în industrie s-a îmbunătățit luna aceasta la minus 9,2 puncte, de la minus 9,5 puncte, în timp ce încrederea consumatorilor a urcat la minus 7,2 puncte, de la minus 7,6 puncte.

Aceste evoluții ar putea dispersa parțial temerile privind scăderea activității economice, apreciază analiștii.

Estimarea publicată luna aceasta de compania de analize financiare Markit indică o creștere a PIB-ului zonei euro de 0,1% în trimestrul patru din 2019, mai lentă decât avansul de 0,2% din precedentele trei luni. Și analiștii intervievați de Reuters estimau o creștere a economiei zonei euro de 0,2% în ultimele trei luni din acest an.


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *