Prima pagină
  • Prima pagină
  • ECONOMIE
  • Circa 600 miliarde de euro, necesarul de investiții în cele 12 țări ale Inițiativei celor Trei Mări

Circa 600 miliarde de euro, necesarul de investiții în cele 12 țări ale Inițiativei celor Trei Mări

29 noiembrie 2019 ECONOMIE


Nevoile de investiții pentru modernizarea infrastructurii de transport, de energie și digitală în cele 12 țări ale Inițiativei celor Trei Mări (I3M) se ridică la aproape 600 miliarde euro, în timp ce bugetul UE pentru acest tip de investiții în regiune este de 42 miliarde euro pentru perioada 2021-2027, a declarat Pawel Nierada, membru în Consiliul de Supraveghere al Fondului de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări (I3M), citat de Agerpres. „Necesarul de investiții (în energie, infrastructură și digitalizare, n.r.) în țările din această regiune e uriaș. E vorba de aproape 600 de miliarde de euro în țările I3M, și asta doar ca să le aducem la nivelul actual al țărilor din vestul Europei. Iar totalul bugetului alocat de UE pentru această regiune în următorul exercițiu bugetar este de 42 de miliarde de euro, sumă care pare foarte mare, dar când îi împarți la cei 7 ani ai exercițiului bugetar, îți dă 6 miliarde pe an (pentru toate cele 12 țări, n.r.). Deci dacă avem nevoie de finanțare de aproape 600 de miliarde de euro, ne-ar trebui «doar» 100 de ani ca să ajungem din urmă avansul occidental”, a declarat Pawel Nierada, membru în Consiliul de Supraveghere al Fondului din partea băncii poloneze BGK, citând o analiză a companiei de consultanță SpotData.

Președintele Consiliului de Supraveghere al Fondului, Beata Daszynska-Muzyczka a declarat, pentru Agerpres, că statele membre ale Inițiativei celor Trei Mări trebuie să vorbească pe o singură voce în fața instituțiilor financiare europene pentru ca nevoile lor de finanțare să fie îndeplinite. De asemenea, aceasta a arătat că UE va eșua dacă nu modernizează infrastructura energetică și de transport a statelor I3M. „(La nivelul Uniunii Europene, n.r.) există multe reglementări, există o abordare foarte bună, dar, în același timp, există diferențe mari în ceea ce privește infrastructura (față de țările din centrul și estul Europei, n.r.). Noi, cele 12 țări, trebuie să vorbim pe aceeași voce în ceea ce privește infrastructura, dar și energia. Energia are o importanță deosebită în ceea ce privește securitatea energetică (a UE, n.r.). Cum putem noi să eliminăm aceste decalaje de infrastructură care există între țările noastre, dar și între țările noastre și vestul Europei? Cum putem să ajutăm ca această regiune a noastră să fie tratată în mod egal?”, a afirmat Beata Daszynska-Muzyczka.

Aceasta a apreciat că statele membre ale I3M trebuie să abordeze Banca Europeană de Investiții prin intermediul Fondului de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări. „Cred că putem să îi convingem pe colegii noștri de la Banca Europeană de Investiții. Dar trebuie să ridicăm vocea (la nivelul Uniunii Europene, n.r.), e imposibil ca 12 țări să fie ignorate. Dacă avem inițiative individuale către Banca Europeană de Investiții, cred că nu este bine. Dar așa, 12 țări care vorbesc pe o singură voce, unite, sunt mult mai puternice. Uitați-vă la această regiune, suntem parte a Uniunii Europene. Fără o infrastructură adecvată, această regiune va eșua și Uniunea Europeană va eșua și ea. Trebuie să ridicăm vocea și să ne prezentăm interesele la nivel european”, a declarat președintele Consiliului de Supraveghere al Fondului de Investiții al I3M.

Fondul de Investiții al I3M va finanța proiecte de energie, transport sau digitalizare din zona celor 12 state care vor conecta ce puțin două țări, a arătat președintele Consiliului de Supraveghere al Fondului. „Am vrut să încurajăm miniștrii din cele trei sectoare să coopereze și să prioritizeze proiectele, astfel încât să putem să venim cu bani publici, cu bani europeni și cu bani din acest fond de investiții pentru a putea finanța proiectele respective. Aceste proiecte trebuie să fie bine structurate și trebuie să vedem care e cea mai bună structură financiară pentru proiectele din regiunea celor trei mări. Pentru a putea să creăm conectivitate, proiectul trebuie să conecteze cel puțin două țări, deci trebuie să creăm proiecte transfrontaliere și numai așa vom putea să creștem economiile din regiunea noastră. Această regiune prezintă oportunități extraordinare de creare a infrastructurii, față de infrastructura care există în Europa Occidentală. Cred că fondul va crește cu încă 1 miliard de euro în anul următor”, a apreciat Beata Daszynska-Muzyczka.

Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări este un fond inițiat în luna mai 2019 de Guvernele Poloniei și României, prin banca poloneză BGK și prin banca românească EximBank, cele două instituții aducând o contribuție totală de peste 500 de milioane de euro. Fondul își propune să finanțeze proiecte din domeniile infrastructură, energie și digitalizare în spațiul format de I3M – România, Polonia, Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovacia și Slovenia.


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *