Prima pagină
  • Prima pagină
  • ECONOMIE
  • Proiect multianual pentru impulsionarea transformării României prin tehnologie, lansat de CNIPMMR și BCR

Proiect multianual pentru impulsionarea transformării României prin tehnologie, lansat de CNIPMMR și BCR

9 octombrie 2019 ECONOMIE


Marți, 8 octombrie a.c., la Aula Universității Politehnica București, s-a lansat Romania Tech Nation, o inițiativă a Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), împreună cu Banca Comercială Română (BCR), eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Iohannis.

Romania Tech Nation reprezintă un proiect multi-anual cu evenimente policentrice, al cărui obiectiv principal este impulsionarea transformării României prin tehnologie. Primul pas pentru realizarea acestui obiectiv este coagularea actorilor-cheie în trei direcții strategice: ecosistemul antreprenorial, ecosistemul de educație antreprenorială și politicile publice, cu obiective tactice anuale, respectiv strategice în cinci și zece ani.

Cu prilejul evenimentului de lansare al acestui proiect național, reprezentanți de marcă din mediul de business – Florin Jianu (președintele CNIPMMR), Sergiu Manea (CEO BCR), Iulian Stranciu (CEO eMag), Liviu Drăgan (CEO Druid), Măriuca Talpeș (co-fondator Bitdefender), Ela Moraru (CEO Google România) și Alexandru Mihailciuc (Global Head of pre-sales UiPath) – au punctat aspecte relevante din domeniu, vorbind, între altele, despre necesitatea impulsionării ecosistemului de tehnologie și antreprenoriat pentru dezvoltarea României, furnizarea de know-how și resurse pentru studenți, viitori sau tineri antreprenori, start-up-uri și întreprinderi mici și mijlocii. De asemenea, au fost prezentate proiectele transformaționale derulate de către reprezentanți ai ecosistemului local de tehnologie.

În mesajul transmis în deschiderea evenimentului, președintele României, Klaus Iohannis, a menționat că „Romania Tech Nation reprezintă proiectul de care România modernă are nevoie, nu doar pentru mesajul dedicat importanței inovării și tehnologiei pentru economie, dar și pentru apelul de mobilizare pe care antreprenorii îl adresează tinerei generații. Dumneavoastră, întreprinzătorii prezenți pe scenă, oferiți mediului antreprenorial autohton povești de succes și modele sănătoase de dezvoltare. Este cel mai bun imbold pentru tânăra generație și viitorii oameni de afaceri”.

Florin Jianu, președintele CNIPMMR, a declarat următoarele: „Acest demers este unul eminamente al domeniului privat dar așa cum spunea și domnul președinte, pentru a exista o națiune tehnologizată, o Romania Tech Nation, avem nevoie de un sistem, avem nevoie de toți actorii, avem nevoie de Guvern, de mediul privat pentru a crea acest sistem. Educația în tehnologie este extrem de importantă, dar și educația în antreprenoriat, pentru a crea noi generații de antreprenori. Sunt și alte instrumente pe care noi le propunem, instrumente privind finanțarea, cum e România Digitală, instrument care se va regăsi în viitoarea perioadă programatica 2021-2027 și va finanța domenii precum inteligența artificială, cyber security, competențe digitale avansate sau transformarea digitală. Avem un al treilea proiect, o a treia propunere la care eu țin personal și pe care am intitulat-o generic Destination România, un proiect prin care să atragem alături nu numai cercetătorii și oamenii valoroși din această țară dar și talentele din alte țări. De ce nu, să ne poziționăm ca un hub de atragere pentru talente antreprenoriale în tehnologie sau în cercetare-dezvoltare-inovare”.

Totodată, Sergiu Manea, CEO BCR, a precizat că „Romania 4.0 are nevoie de investiție în oameni prin educație tehnologică și digitală. Vom deschide centre de educație alternativă în tehnologie în sucursalele noastre regionale. Dacă am făcut cursuri de educație financiară pentru 300.000 de români în doar trei ani de zile, suntem siguri că împreună putem replica acest model. (…) Statului roman îi vom propune să ofere facilități fiscale pentru investiția în educație de înaltă tehnologie”.


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *