Rețele sociale

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din Buletinul de știri ETAF – 30 septembrie 2019

Radio CECCAR FM

Tribunalul Uniunii Europene a decis cu privire la cazurile Starbucks și Fiat

La 24 septembrie a.c., Tribunalul Uniunii Europene a emis decizii cu privire la două cazuri controversate de ajutor de stat – Starbucks și Fiat, cu rezultate opuse: Hotărârea Tribunalului în cazul Starbucks a anulat decizia Comisiei potrivit căreia Acordul de preț în avans (APA) între Starbucks Manufacturing EMEA BV („Starbucks Olanda”) și Autoritatea fiscală olandeză a constituit ajutor incompatibil cu piața internă. Pe scurt, Acordul de preț în avans (APA) a determinat remunerația Starbucks Olanda pentru activitățile sale de producție și distribuție care a servit la calcularea profitului impozabil anual al companiei. În plus, APA a aprobat valoarea redevenței plătite de Starbucks Olanda unei alte entități din același grup pentru utilizarea de proprietăți necorporale. Tribunalul a observat incapacitatea Comisiei de a putea demonstra că erorile identificate în Acordul de preț în avans (APA) au adus un avantaj pentru Starbucks Olanda.

Decizia Tribunalului Uniunii Europene în cazul FIAT a confirmat validitatea deciziei Comisiei potrivit căreia hotărârea fiscală emisă de Autoritatea fiscală din Luxemburg în favoarea Fiat Chrysler Finance Europe („FTT” – o companie Fiat care oferă servicii de trezorerie și finanțare companiilor altor grupuri) constituia ajutor de stat în temeiul articolului 107 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene și, prin urmare, era incompatibil cu piața internă. Hotărârile fiscale au aprobat o metodă pentru determinarea remunerației și a profitului impozabil al „FTT” pentru serviciile de trezorerie și finanțare furnizate altor companii din același grup. În ambele cazuri, un recurs limitat privitor numai la motivele de drept poate fi introdus în fața Curții de Justiție împotriva deciziei Tribunalului în termen de două luni și zece zile. Deputații Jonás Fernández, S&D și Sven Giegold, Grupul Verzilor/ ALE au reacționat la aceste hotărâri, insistând asupra necesității reformării politicii fiscale a UE, solicitând instituțiilor europene să înainteze propunerile privind CCCTB, raportarea publică defalcată pe țări și renunțarea la votul în unanimitate în cadrul Consiliului pentru problemele fiscale.

Gentiloni, comisarul desemnat pentru economie, urmează să fie audiat de Comisia ECON

Paolo Gentiloni, comisarul desemnat pentru economie, va participa la audierea publică în fața Comisiei ECON din 3 octombrie a.c. Fost prim-ministru al Italiei din 2016 până în 2018, Gentiloni va moșteni portofoliul lui Pierre Moscovici, care a inclus și impozitare și vama. În scrisoarea sa către comisarul fiscal desemnat, președintele Von der Leyen a descris prioritățile fiscale ale viitoarei Comisii Europene, subliniind necesitatea revizuirii Directivei privind impozitarea energiei, introducerii unei taxe vamale pe emisiile de carbon și continuarea progreselor în lupta împotriva infracțiunilor financiare, evaziunii fiscale și evitării obligațiilor financiare.

Progresele cu privire la digitalizarea administrațiilor fiscale

La 23 septembrie a.c., OCDE a publicat a opta ediție a seriei referitoare la Administrațiile fiscală, prezentând date comparative despre performanțele administrațiilor fiscale avansate și emergente. Împreună, cele 58 de administrații fiscale angajează aproximativ 1,6 milioane de persoane, care se ocupă de afacerile fiscale ale aproximativ 810 milioane contribuabili persoane fizice și juridice. Acestea au colectat venituri totale de 11,4 trilioane de euro în 2017, la un buget operațional combinat de 71 de miliarde de euro (mai puțin de 1% din veniturile colectate). Studiul evidențiază maniera în care administrațiile fiscale folosesc tot mai mult tehnologiile digitale, cum ar fi depunerea online a declarațiilor de impozit și plățile online. În medie, ratele de înregistrare electronică pentru impozitarea veniturilor personale sunt acum în jur de 70%, iar cele pentru impozitul pe profit al companiilor se situează la aproximativ 85%. Canalele de contact se schimbă de la cele tradiționale (persoanele de contact sunt în scădere cu 15%) la cele digitale (contactele prin email sunt în creștere de 20%) – mai mult de 40 de administrații fiscale folosesc deja sau intenționează să utilizeze inteligența artificială pe viitor.

OCDE: Impozitele pe combustibilii poluanți se situează sub nivelul dorit

La 20 septembrie a.c., OCDE a publicat o prezentare prealabilă a Raportului privind impozitarea consumului de energie din 2019, recomandând țărilor să ajusteze impozitele pe energie pentru a încuraja trecerea la utilizarea energiei cu emisii reduse de carbon în transport, industrie și agricultură. Raportul arată că 70% din emisiile de carbon care provin din producția de energie sunt în totalitate nefiscalizate, ceea ce duce reduce probabilitatea de a trece la utilizarea unor surse de energie mai curate. În special, cu toate că taxele pe carburant sunt relativ mari, cele pe cărbune (care reprezintă 50% din emisiile de CO2) sunt aproape de zero în majoritatea țărilor, în timp ce taxele referitoare la o energie mai curată, precum gazul natural, sunt adesea mai mari. Studiul indică faptul că doar 4 țări (Danemarca, Țările de Jos, Norvegia și Elveția) din cele 44 de jurisdicții cu impozite pe energia non-rutieră se situează peste estimarea de jos a costurilor pentru climatul emisiilor de carbon, în timp ce mai multe țări au diminuat impozitele pe energie în ultimii ani.

Buletinul de știri în limba engleză poate fi consultat pe site-ul ETAF.

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a

Radio CECCAR FM

În perioada 1-5 aprilie, președintele Filialei CECCAR Maramureș, conf. univ. dr. Constantin Cucoșel, a participat la întâlniri cu elevii de la cinci licee din județul Maramureș, ocazie cu care s-au discutat aspecte privind regulamentul de organizare a celei de-a II-a ediții a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă. Concursul este organizat de Ministerul Educației, în parteneriat cu Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România. Întâlnirile au avut loc la Liceul Tehnologic „Marmația” din Sighetu Marmației, Liceul din Borșa, Liceul Teologic Penticostal din Baia Mare, Colegiul Economic „Nicolae Titulescu” din Baia Mare și Liceul Tehnologic Agricol „Alexiu Berinde” din Seini.

Faza județeană a competiției, desfășurată cu sprijinul inspectoratelor școlare județene, este programată să se desfășoare la data de 19 aprilie a.c. Concursul susține educația tinerilor în domeniul financiar-contabil și își propune să contribuie la formarea noilor generații de profesioniști în domeniu. Competiția se adresează elevilor de liceu, din clasele a XI-a, filieră tehnologică, profil Servicii, calificarea profesională Tehnician în activități economice, oferindu-le oportunitatea de a-și demonstra și dezvolta cunoștințele teoretice și aplicative într-un cadru competitiv stimulativ.

Cu această ocazie au fost prezentate rolul și importanța CECCAR în formarea viitorilor profesioniști contabili și etapele necesare accesului la profesie.

(Copyright foto: ltmarmatia.ro) 

Galerie foto

CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a
CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a
CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR a publicat traducerea în limba română a seriei privind managementul calității dedicată întreprinderilor mici, elaborată de IAASB

Radio CECCAR FM

În decembrie 2020, Consiliul pentru Standarde Internaționale de Audit și Asigurare (IAASB) a emis trei standarde privind managementul calității noi și revizuite care consolidează și modernizează abordarea firmei cu privire la managementul calității:

• Standardul Internațional privind Managementul Calității (ISQM) 1,

• ISQM 2, Revizuirea calității misiunilor, și

• ISA 220 (revizuit), Managementul calității pentru un audit al situațiilor financiare.

În acest context a fost emisă seria privind managementul calității: implementarea de către întreprinderile mici, concepută pentru a oferi sprijin practic firmelor mici în ceea ce privește implementarea ISQM 1 și ISQM 2, precum și standardele și amendamentele conexe.

Partea I-a este dedicată pregătirii pentru noile standarde de management al calității, iar Partea a II-a elaborării unui plan de implementare dedicat.

Seria include discuții și exemple ilustrative referitoare la firmele mici. Nu uitați că termenul „firmă” este definit pentru a include și un practician individual. Firmele mici se prezintă sub diferite dimensiuni și activează în baza a numeroase structuri diferite. Tratarea tuturor posibilităților diferite nu ar fi posibilă, dar seria are în vedere următoarele scenarii posibile:

• Practician individual fără personal

• Practician individual cu personal și

• Firmă cu 2-5 parteneri cu personal.

Documentele sunt elaborate pentru a oferi sfaturi și îndrumări pentru o implementare practică și tratează:

● identificarea obiectivelor dumneavoastră referitoare la calitate;

● realizarea procesului dumneavoastră de evaluare a riscurilor la adresa calității;

● identificarea răspunsurilor existente la acele riscuri la adresa calității (cunoscute și ca politici și/sau proceduri ori „controale”); și

● implementarea, documentarea și comunicarea sistemului dumneavoastră de management al calității (SOQM-ului).

Documentele sunt disponibile în limba română pe site-ul CECCAR, secțiunea Publicații–Organisme internaționale–Norme Profesionale și ghiduri.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte al CECCAR, reales membru al Consiliului ETAF

Radio CECCAR FM

Adunarea Generală a membrilor European Tax Adviser Federation (ETAF) s-a reunit la Bruxelles pentru a-și alege noua conducere și a discuta strategia organismului pentru 2024, aceea de a urmări și de a evalua toate inițiativele UE în domeniul fiscal și pe probleme profesionale. Cu acest prilej, prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, expert contabil și vicepreședinte al CECCAR, a fost reales ca membru în Consiliul ETAF pentru un nou mandat.

Înființată în decembrie 2015, ETAF este o organizație europeană care reunește 215.000 de profesioniști în domeniul fiscal din Franța, Germania, Belgia, România, Ungaria, Austria și Croația. Principalele obiective urmărite de ETAF sunt: furnizarea de opinii specializate în domeniul fiscal factorilor decizionali ai UE, promovarea bunei legiferări în domeniul fiscal, îmbunătățirea standardelor de calitate și a cunoștințelor profesioniștilor din domeniu, contribuirea la combaterea abuzurilor fiscale și a activităților ilegale, urmărirea elaborării unor reglementări profesionale sustenabile, creșterea transparenței, protejarea confidențialității și independenței profesiei și sprijinirea întreprinderilor într-un mediu globalizat.

În vederea îndeplinirii acestor obiective, ETAF colaborează strâns cu factorii decizionali de la nivelul UE, participând la consultările și ședințele relevante, promovează dialogul între structurile UE și părțile interesate, elaborează propuneri și pune în legătură actorii principali din domeniul fiscal, profesional și mediul de afaceri.

Continuare
PROFESIA CONTABILĂacum 11 ore

CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a

PROFESIA CONTABILĂacum 11 ore

CECCAR a publicat traducerea în limba română a seriei privind managementul calității dedicată întreprinderilor mici, elaborată de IAASB

ECONOMIEacum 12 ore

A fost stabilită Procedura de implementare a Programului IMM Plus

ECONOMIEacum 12 ore

ANAF: Dotarea cu AMEF, obligatorie și la automatele comerciale

ECONOMIEacum 12 ore

A doua ediție din acest an a programului de titluri de stat Fidelis, marcată de trei recorduri

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte al CECCAR, reales membru al Consiliului ETAF

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Ghid de inițiere în 5 pași pentru o tranziție sustenabilă a IMM-urilor

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Schimbarea paradigmei în business: Raportarea de sustenabilitate și rolul activ al profesioniștilor contabili în asigurarea competitivității afacerilor în lanțul de valoare global

ECONOMIEacum o zi

MF propune noi reglementări privind înregistrarea în contabilitate a unor impozite

ECONOMIEacum 2 zile

ANAF propune extinderea listei bunurilor care fac obiectul monitorizării prin Sistemul RO e-Transport

Teodor Brates
ÎNREGISTRĂRIacum 2 zile

Economia la bani mărunți – Ediția din 16.04.2024

ECONOMIEacum 2 zile

FMI a revizuit în scădere estimările privind creșterea economiei românești în acest an

Trending