Prima pagină
  • Prima pagină
  • ECONOMIE
  • Noul șef al FMI avertizează că economia globală este acum într-o „încetinire sincronizată”

Noul șef al FMI avertizează că economia globală este acum într-o „încetinire sincronizată”

10 octombrie 2019 ECONOMIE


Economia mondială a trecut de la avânt la „o încetinire sincronizată”, din cauza escaladării tensiunilor comerciale globale, a Brexitului și a incertitudinilor geopolitice, a declarat noul director general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, în primul său discurs, au transmis Reuters și DPA, citate de Agerpres. „În 2019, ne așteptăm la o creștere mai lentă în aproape 90% din economiile lumii. Economia globală este acum într-o încetinire sincronizată. Această frânare extinsă înseamnă că anul acesta creșterea economică va înregistra cel mai slab ritm de la începutul deceniului”, a avertizat Kristalina Georgieva.

Aceasta a prezentat un studiu al FMI în care se arată că efectul cumulativ al conflictelor comerciale ar putea însemna o reducere de 700 miliarde dolari a PIB-ului global până în 2020, sau aproximativ 0,8%. Pierderile vin ca urmare a scăderii încrederii oamenilor de afaceri și a reacțiilor negative ale piețelor, a explicat șefa FMI. Ea a cerut statelor să lucreze împreună pentru a revizui reglementările globale privind comerțul, pentru a le face mai sustenabile.

Din cauza tensiunilor comerciale, „activitatea industrială pe plan global și investițiile s-au redus substanțial”, ceea ce va avea efect și asupra sectorului serviciilor. Toate statele au de pierdut în cazul unui război comercial. Până acum, repercusiunile au inclus întreruperea lanțurilor de aprovizionare și creșterea diviziunilor digitale, a explicat oficialul FMI.

De asemenea, oficialul a atras atenția economiilor importante să fie atente cu ratele scăzute ale dobânzilor, cu accent asupra „efectelor secundare negative și a consecințelor neințenționate” ale acestor politici monetare.


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *