Prima pagină
  • Prima pagină
  • ECONOMIE
  • CE: Dacă guvernele nu adoptă măsuri fiscale preventive de stimulare a economiei, perioada de creștere redusă va fi îndelungată

CE: Dacă guvernele nu adoptă măsuri fiscale preventive de stimulare a economiei, perioada de creștere redusă va fi îndelungată

9 octombrie 2019 ECONOMIE


Economia zonei euro are nevoie de măsuri fiscale de stimulare a economiei preventive de la țările care au spațiu fiscal, altfel se va confrunta cu o perioadă îndelungată de creștere redusă, se arată într-un document al Comisiei Europene (CE), consultat de Reuters, informează Agerpres. Țările care au spațiu fiscal pentru a investi mai mult sunt Germania și Olanda, care, de câțiva ani, înregistrează excedente bugetare.

Documentul va fi prezentat la reuniunea de miercuri a Eurogrup, care va avea loc la Luxemburg. Oficialii CE avertizează că activitatea economică în zona euro nu se va redresa anul acesta.

Documentul, consultat de Reuters, este similar solicitărilor președintelui Băncii Centrale Europene, Mario Draghi. Măsurile de stimulare, inclusiv ratele negative ale dobânzilor, vor trebui să rămână în vigoare mai mult timp, dacă guvernele nu accelerează cheltuielile, pentru a ajuta creșterea economică, a declarat luna trecută șeful BCE.

În documentul Comisiei Europene se arată că „încetinirea creșterii și riscurile negative inerente actualei situații ar putea necesita mai degrabă o abordare preventivă decât reactivă a politicii fiscale. Guvernele trebuie să ia acum măsuri deoarece va dura până când schimbările din politica fiscală vor avea impact asupra economiei”.

Executivul comunitar face referire în mod special la Germania și Olanda, care, de ani de zile, înregistrează excedent bugetar. Cele două țări trebuie să-și majoreze investițiile, în special în infrastructură, pentru a stimula creșterea, apreciază Comisia Europeană. În cazul Italiei sau Greciei, „statele membre care au cel mai ridicat nivel al datoriei din Europa”, Executivul comunitar recomandă politici care să asigure piețele că datoria lor va scădea.

Pentru a stimula creșterea, un nou program de relaxare cantitativă (QE) al BCE ar fi mai puțin eficient și ar avea efecte secundare nedorite în comparație cu măsurile de stimulare adoptate de guverne, care ar fi acum mai eficiente decât în perioadele economice normale. „Incertitudinile legate de politicile comerciale, tensiunile geopolitice și viitoarele relații dintre UE și Marea Britanie se vor menține probabil și în următorii ani”, se arată în documentul Comisiei Europene.

Instituția arată că scenariul său de bază al creșterii economice mai lente nu include o escaladare a tensiunilor comerciale globale sau un conflict comercial deplin între SUA și UE, ori un Brexit fără acord. „Probabilitatea ca astfel de evenimente să se materializeze pe termen scurt este ridicată, iar impactul lor asupra economiei europene ar putea fi substanțial”, avertizează Comisia Europeană.

Pe fondul încetinirii economiei zonei euro, BCE a redus dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichiditățile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, de la minus 0,40% la minus 0,50%. La această măsură se adaugă relansarea programului de relaxare cantitativă (QE), începând cu 1 noiembrie.


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *