Prima pagină
  • Prima pagină
  • ECONOMIE
  • Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în S1 cu 23,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2018

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în S1 cu 23,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2018

14 august 2019 ECONOMIE


În primele 6 luni din 2019 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 23,3%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 15,9%, conform datelor INS, citate de Mediafax.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 21,9%, respectiv cu 22,2%, mai arată raportul Institutul Naţional de Statistică.

În luna iunie 2019, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, faţă de luna precedentă, ca serie brută, cu 6,7%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a scăzut cu 2,8%.

În luna iunie 2019 comparativ cu mai 2019, volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 6,7%, creştere evidenţiată la toate elementele de structură: lucrări de reparaţii capitale (+23,5%), lucrări de întreţinere şi reparaţii curente (+14,3%)şi la construcţii noi (+2,7%). Pe obiecte de construcţii, seria brută indică o creştere a volumului construcţiilor inginereşti cu 27,3%.

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale cu 13,0% şi la clădirile rezidenţiale cu 2,7%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul total al lucrărilor de construcţii a scăzut cu 2,8%, scădere evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-11,2%) şi la lucrările de construcţii noi (-4,8%).

Volumul lucrărilor de reparaţii capitale a crescut cu 12,7%. Pe obiecte de construcţii, seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate indică o scădere a volumului lucrărilor de construcții la clădirile nerezidenţiale şi la clădirile rezidențiale cu 20,2%, respectiv cu 14,9%. Creștere s-a înregistrat la lucrările de construcții inginereşti cu 8,4%.

În iunie 2019 comparativ cu iunie 2018, volumul total al lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut cu 21,9%. Pe elemente de structură au fost înregistrate creşteri ale volumului lucrărilor de construcţii noi (+25,7%), lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (+18,5%) şi lucrărilor de reparaţii capitale (+ 4,9%). Pe obiecte de construcţii, seria brută evidențiază creșteri ale volumului lucrărilor de construcţii astfel: clădiri nerezidenţiale, cu 30,5%, clădiri rezidenţiale, cu 25,1% şi la construcţii inginereşti, cu 16,5%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 22,2%. Pe elemente de structură s-au înregistrat creşteri astfel: lucrările de construcţii noi (+28,3%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+6,1%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+5,1%). Pe obiecte de construcţii, seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate indică creșteri ale volumului lucrărilor de construcţii astfel: clădirile nerezidenţiale (+31,8%), clădirile rezidenţiale (+28,3%) şi la construcţiile inginereşti (+ 15,0%).

În primul semestru al anului curent (2019) faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (2018), volumul total al lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut cu 23,3%. Pe elemente de structură au avut loc creşteri la construcţiile noi (+30,3%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+11,8%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+ 0,4%).

Pe obiecte de construcţii, ca serie brută, au avut loc creşteri ale volumului de lucrări de construcții la clădiri nerezidenţiale, cu 39,0%, la clădiri rezidenţiale, cu 31,8% şi la lucrările de construcţii inginereşti, cu 10,0%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut cu 15,9%, creştere reflectată în volumul lucrărilor de construcţii noi, cu 24,7%, al lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente cu 2,3% şi al lucrărilor de reparaţii capitale, cu 2,2%.

Pe obiecte de construcţii, seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate evidențiază creșterea volumului lucrărilor de construcţii la clădirile nerezidenţiale, cu 32,2%, clădirile rezidenţiale, cu 28,7% şi la construcţii inginereşti, cu 5,0%.


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *