Prima pagină
  • Prima pagină
  • ECONOMIE
  • Preţurile principalelor produse alimentare au crescut cu 20% în primele 7 luni din 2019

Preţurile principalelor produse alimentare au crescut cu 20% în primele 7 luni din 2019

12 august 2019 ECONOMIE


Faţă de luna decembrie a anului anterior (2018), preţul cartofilor a urcat la 21,71%, iar cel al citricelor a înregistrat o creştere de 20,1%. Preţurile au avansat şi în cazul combustibililor şi al tutunului, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică și citate de Mediafax.

Pe lângă scumpirile înregistrate în cazul cartofilor (21,71%) şi în cazul portocalelor şi lămâilor (20,01%), INS arată că există şi scăderi ale preţurilor în cazul anumitor produse principale de consum. Ouăle s-au ieftinit cu 7,71% iar fasolea are un preţ mai mic cu 2,18% faţă de finalul anului trecut, potrivit datelor INS.

În luna iulie a anului în curs (2019), fructele s-au ieftinit cu 1,31% faţă de iunie, iar preţul cartofilor a scăzut faţă de iulie, cu 11,41%.

Pe de altă parte, în iulie preţurile cărnii de porc au crescut cu 0,58%, ouăle au fost mai scumpe cu 0,64% iar telemeaua a înregistrat o scumpire de 0,55%, mai arată analiza INS.

Raportat la finalul lui 2018, tutunul a devenit mai scump cu 6,18%, preţul combustibililor s-a mărit cu 4,79%, energia termică a înregistrat un avans de 4,79%. Pe de altă parte, INS arată că preţurile gazelor naturale a scăzut în primele 7 luni ale lui 2019 cu 4,93% iar energia electrică s-a ieftinit cu 0,61%.

Scumpiri au fost înregistrate şi în cazul serviciilor de transport aerian, acestea mărindu-şi preţurile cu 9,26% în iulie, raportat la iulie.

Raportat la sfârşitul anului trecut, serviciile de apă şi cele de salubritate au crescut cu 4,77%, abonamentele de televiziune au înregistrat un avans de 3,18% iar serviciile de telefonie s-au scumpit cu 5,66%, conform studiului INS.


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *