Prima pagină
  • Prima pagină
  • PROFESIA CONTABILĂ
  • Profesia contabilă, la ceas de sărbătoare la 98 de ani de la reglementare. Ziua Națională a Contabilului Român – Tradiție pentru viitor. Evoluăm împreună!

Profesia contabilă, la ceas de sărbătoare la 98 de ani de la reglementare. Ziua Națională a Contabilului Român – Tradiție pentru viitor. Evoluăm împreună!

16 iulie 2019 PROFESIA CONTABILĂ


În perioada 12-15 iulie a.c., profesia contabilă a adus alături, în toată țara, cu prilejul celei de-a XV-a ediții a Zilei Naționale a Contabilului Român, cei mai importanți actori ai economiei: instituții și autorități de reglementare, reprezentanți ai mediului de afaceri și experți contabili și contabili autorizați – cei care joacă un rol esențial în dezvoltarea antreprenoriatului, a economiei naționale în ansamblu.

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) – singurul organism abilitat pentru acordarea calificărilor profesionale de expert contabil și contabil autorizat – a organizat, la 98 de ani de la înființarea sa – la 13 iulie 1921 –, manifestări ce au avut loc în toate județele țării, dedicate profesiei contabile, fapt evocat și de președintele Consiliului superior al CECCAR, prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, expert contabil, în cadrul evenimentului de la București, desfășurat la Hotel Radisson: „Instituirea Zilei Naționale a Contabilului Român la 13 iulie este legată de decretul de promulgare a legii de constituire a Corpului Contabililor Autorizați și Experților Contabili din România (denumirea de la acea vreme), semnat în urmă cu 98 de ani, la aceeași dată, de către Regele Ferdinand, legea fiind inițiată și promovată de Grigore Trancu-Iași, ministrul Muncii la acea vreme”.

„În prezent, cu numai doi ani înainte de marcarea Centenarului profesiei contabile reglementate în România, putem afirma că tradiția ne face să ne simțim mândri pentru ceea ce înaintașii noștri au realizat. (…) Prezentul este, însă, la fel de onorant. Iată, după 98 de ani – sigur, cu sincopele cunoscute, trecând prin diverse regimuri – profesia contabilă din România este astăzi recunoscută la nivel internațional, este apreciată. Tradiția, performanța ei, sunt certificate prin faptul că experții contabili, membri ai CECCAR, susținuți de organismul nostru profesional, au fost aleși și funcționează în structurile de conducere ale unor organizații relevante la nivel european și mondial, care activează în domeniul contabil-fiscal, organizații care au drept scop promovarea profesiei contabile”, a mai declarat președintele CECCAR.

Tot legat de evoluția profesiei contabile, Robert Aurelian Șova a mai spus: „Fructificarea valorilor tradiției, actualizarea competențelor membrilor în raport cu realitatea economică de azi și de mâine, parteneriatele win-win cu mediul de afaceri, cu instituțiile de reglementare, promovarea interesului public, precum și a comportamentului etic reprezintă reperele marcante ale evoluției profesiei încă de la începuturile ei. De aceea putem afirma, fără să greșim, că profesia contabilă din România – reprezentată de membrii CECCAR – trăiește prezentul învățând din trecut și investește în viitor. De aici și sloganul acestui eveniment festiv – Tradiție pentru viitor. Evoluăm împreună! Cu toții știm că profesia contabilă, atât la nivel mondial, cât și la nivelul țării noastre, s-a reinventat. Ea se actualizează continuu, inclusiv la modificarea modelelor de afaceri, modele care au trei piloni ce le asigură competitivitatea: tehnologia, globalizarea și externalizarea serviciilor-suport. Tocmai de aceea ne adresăm partenerilor noștri tradiționali – mediul antreprenorial și instituțiile și autoritățile de reglementare –, spunându-le: ContaȚI pe Noi. ContaȚi, cu Noi. Întotdeauna ”.

Cu prilejul manifestărilor ce au avut loc la București, au adresat mesaje reprezentanți ai unor instituții și autorități publice, ai mediului de afaceri și ai altor organizații profesionale. Astfel, au luat cuvântul Alexandra Lazăr – director al Direcției de legislație și reglementări contabile din Ministerul Finanțelor Publice, Mihail Adrian Oprescu – inspector general de stat al Inspecției Muncii, Daniel Marius Staicu – președintele Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Cosmin Nicula – vicepreședinte al Curții de Conturi, Șerban Andrei Nistor – vicepreședinte al ANAF, Bianca Georgiana Dumbravă – consilier al ministrului Justiției, Dragoș Mihalache – vicepreședinte al UGIR, Florin Jianu – președintele CNIPMMR, Dragoș Doroș – vicepreședinte al Camerei Consultanților Fiscali, Dana Ababei – președintele ANEVAR, Stan Tîrnoveanu – prim-vicepreședinte al Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România.

Dezbaterile din panelul intitulat Reglementarea: mit și adevăr. Externalizarea serviciilor financiar-contabile – argumente pro și contrai-au avut ca protagoniști pe Alexandra Lazăr – director al Direcției de legislație și reglementări contabile din Ministerul Finanțelor Publice, Dragoș Doroș – vicepreședinte al Camerei Consultanților Fiscali, Robert Aurelian Șova – președintele Consiliului superior al CECCAR și Aurel Andrei – președintele Consiliului Filialei CECCAR București.

Ziua Națională a Contabilului Român a reprezentat și un prilej de a evidenția în mod public rezultatele muncii experților contabili și contabililor autorizați membri ai organismului profesional, prin organizarea Topului local al membrilor CECCAR la nivelul fiecărei filiale a Corpului și a Topului național al membrilor CECCAR – la București. Au fost recunoscute, astfel, performanțele societăților de expertiză contabilă și de contabilitate, precum și ale experților contabili și contabililor autorizați la nivel individual, în semn de apreciere a aportului profesioniștilor contabili la dezvoltarea economiei naționale și în susținerea interesului public.

Parteneri ai evenimentului au fost ProCredit Bank și certSIGN, iar parteneri media Universul Juridic și AGERPRES.


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *