Prima pagină
  • Prima pagină
  • ECONOMIE
  • Ministrul Mediului: Aproximativ 90% din sumele datorate pentru taxa auto au fost restituite

Ministrul Mediului: Aproximativ 90% din sumele datorate pentru taxa auto au fost restituite

10 iulie 2019 ECONOMIE


Bugetul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) a fost suplimentat pentru restituirea tuturor sumelor din taxa auto, iar până în prezent sumele datorate au fost restituite în proporție de aproximativ 90%, a declarat ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, citată de Agerpres. „Toate taxele auto pentru care au fost depuse documentele necesare de restituire au fost date înapoi cetățenilor. După cum știți, Guvernul României a mai dat, săptămâna trecută, o Hotărâre prin care am suplimentat bugetul Administrației Fondului pentru Mediu, astfel încât să închidem toate dosarele care au fost atacate în instanță, în care cetățenii au câștigat. În felul acesta, restituirea taxei auto va fi plătită, inclusiv cu toate dobânzile (…)”, a spus ministrul.

Taxa auto pentru autovehicule la prima înmatriculare a fost introdusă pentru prima dată la 1 ianuarie 2007, imediat după aderarea României la Uniunea Europeană. La acea vreme, taxa de primă înmatriculare se calcula în funcție de trei variabile: vechimea mașinii, tipul de catalizator (euro) și capacitatea cilindrică a mașinii.

La 19 februarie 2009, taxa de poluare auto a fost modificată, iar Guvernul a scăzut valoarea acesteia cu o treime. De la 1 ianuarie 2012, taxa auto a devenit obligatorie atât la reînmatricularea mașinilor înregistrate în România înainte de 1 ianuarie 2007, cât și pentru cei care aduceau mașini din Vest. Începând cu 30 ianuarie 2012, taxa a fost suspendată până la 31 decembrie 2012, iar persoanele care plătiseră deja urmau să primească banii înapoi.

Din 15 martie 2013 a intrat în vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, iar din acel moment taxa auto a fost calculată exclusiv pe baza emisiilor de CO2, înscrise în cartea de identitate a mașinii.

Timbrul de mediu pentru autovehicule face parte din cele 102 taxe nefiscale care au fost eliminate de la 1 februarie 2017.


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *