Prima pagină

Cea mai mare mină de diamante din lume va fi închisă

12 iulie 2019 ECONOMIE


Cea mai mare mină de diamante din lume, situată în Australia, vestită pentru gemele roz și roșii extrase, va fi închisă de Rio Tinto Group după patru decenii de producție, transmite Mediafax.

Mina Argyle din vestul Australiei a transformat piața pietrelor prețioase din 1983, când au început operațiunile de extracție, furnizând pietre prețioase atât pentru segmentul premium cât și pentru zona mai ieftină.

Jucătorii din piață cred că închiderea minei va duce la o creștere a prețurilor pe o piață aflată în scădere încă din 2011.

Producția la Argyle va înceta până la sfârșitul anului viitor, după ce vor fi finalizate operațiunile viabile din punct de vedere economic, au spus oficialii companiei. Mina a furnizat 90% din diamantele roz din lume, dar peste trei sferturi din producție este reprezentată de pietre cu o valoare redusă, de 15 – 25 de dolari caratul.

Producția mondială de diamante este de circa 21 de milioane de carate, din care 14 milioane vin de la Argyle. Închiderea minei va reduce producția de diamante a Rio Tinto cu circa 75%, dar impactul asupra câștigurilor companiei va fi neglijabil, pentru că diamantele aduc doar 2% din profit, în timp ce minereul de fier asigură 60%.


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *