Prima pagină

Vânzările de centrale termice vor ajunge la 2,6 milioane de unități, în 2019

11 iunie 2019 ECONOMIE


Parcul total de centrale termice la nivel național va continua să crească, în acest an, până la 2,6 milioane de unități, anul trecut peste 50% din vânzările realizate fiind reprezentate de înlocuiri, relevă un studiu de specialitate citat de Agerpres. Estimările din piața de profil arată că, anul trecut, numărul total de centrale termice a fost de 2,4 milioane de unități.

Conform Ariston Thermo România, care citează datele Institutului Național de Statistică (INS), în ultimul trimestru al anului trecut, o gospodărie a cheltuit în medie aproape 400 de lei cu locuința, apa, electricitatea sau gazele, mai mult cu peste 14% față de același interval al anului 2017 și cu peste 30% în comparație cu anul 2015. „Piața locală de centrale termice se maturizează, fapt confirmat de creșterea ponderii înlocuirilor în totalul de vânzări, de la 35% în urmă cu doi ani, la peste 50% în prezent. Nevoile clienților au evoluat constant în ultimii ani, astfel că echipamentele de încălzire trebuie să asigure nu doar un confort sporit în locuințe, ci mai ales un coeficient ridicat de eficiență energetică și să țină pasul cu noile tehnologii de conectivitate inteligentă”, susține Cătălin Drăguleanu, country manager al Ariston Thermo România.

Potrivit companiei, în momentul înlocuirii, principalele criterii pe care clienții le au în vedere sunt eficiența energetică și posibilitatea de a face economii la plata facturilor cu utilitățile.

În ceea ce privește piața de înlocuiri a centralelor termice, cifrele arată că o înlocuire are loc, în medie, după 12-14 ani de funcționare, spre deosebire de consumatorii din vestul Europei, care înlocuiesc centrala termică mai devreme, în medie după 8-10 ani.

Vârsta medie a centralelor termice la nivel național este de 7-8 ani, această cifră fiind influențată de ponderea ridicată a înlocuirilor din prezent.

Pe primele locuri în clasamentul orașelor cu cele mai ridicate rate de înlocuire a centralelor termice, de peste 90%, se situează: Baia Mare, Satu Mare, Bistrița, Alba Iulia și Zalău, acestea fiind și localități total debranșate de la încălzirea centralizată.

Specialiștii susțin că investiția într-o centrală termică în condensare se ridică la aproximativ 3.200 de lei (inclusiv TVA).


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *