Prima pagină
  • Prima pagină
  • ECONOMIE
  • G20: Tensiunile comerciale și geopolitice s-au intensificat, economia globală va crește moderat în 2019 și în 2020

G20: Tensiunile comerciale și geopolitice s-au intensificat, economia globală va crește moderat în 2019 și în 2020

11 iunie 2019 ECONOMIE


Miniștrii de Finanțe și guvernatorii băncilor centrale din G20 (grupul țărilor bogate și al principalelor economii emergente), reuniți în Japonia, au avertizat că tensiunile comerciale și geopolitice „s-au intensificat”, dar nu au căzut de acord în ceea ce privește necesitatea urgentă de a le rezolva, și au apreciat că economia globală se va redresa probabil, conform proiectului de comunicat al întâlnirii consultat de Reuters, citat de Agerpres. După negocieri dure care aproape au dus la imposibilitatea emiterii unui comunicat, oficialii G20 participanți la reuniunea de la Fukuoka, de la finalul săptămânii trecute, au prezentat același tip de comunicat referitor la comerț precum cel emis la întâlnirea din decembrie de la Buenos Aires.

„Creșterea economiei globale pare că se stabilizează și ar urma să crească moderat în a doua parte a acestui an și în 2020. Totuși, ritmul rămâne scăzut și riscurile negative se mențin. Cel mai important, tensiunile comerciale și geopolitice s-au intensificat. Vom continua să răspundem acestor provocări și suntem pregătiți să reacționăm”, susțin miniștrii de Finanțe și guvernatorii băncilor centrale din G20. În comunicat se arată, de asemenea, că liderii financiari ai G20 au acceptat să stabilească reguli comune pentru eliminarea lacunelor legislative utilizate de giganții tehnologici, cum ar fi Google, Amazon și Facebook, pentru a-și reduce impozitul pe profit. Aceste companii au scos în evidență limitele regulilor actuale și, totodată, au creat tensiuni între state pentru că giganții digitali pot să plătească taxe mai mici prin înregistrarea profiturilor în țări cu taxe reduse, indiferent unde este consumatorul final.

La summitul G20 din decembrie, de la Buenos Aires, s-a lansat un armistițiu de cinci luni între SUA și China pentru a permite negocieri menite să oprească escaladarea tensiunilor lor comerciale. Dar aceste negocieri au intrat în impas luna trecută, determinând ambele părți să anunțe tarife vamale mai ridicate, ceea ce a afectat și piețele globale.

G20, grupul țărilor bogate și al principalelor economii emergente, regrupează state care generează 85% din activitatea economică a lumii și aproape două treimi din populația planetei. G20 reunește Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franța, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, SUA, Turcia și statele Uniunii Europene (UE).


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *