Prima pagină
  • Prima pagină
  • ECONOMIE
  • Eugen Teodorovici, la reuniunea G20: „Îmbunătățirea sistemelor de sănătate publică necesită o acțiune concertată a ministerelor de Finanțe și de Sănătate”

Eugen Teodorovici, la reuniunea G20: „Îmbunătățirea sistemelor de sănătate publică necesită o acțiune concertată a ministerelor de Finanțe și de Sănătate”

10 iunie 2019 ECONOMIE


Realizarea unui sistem mai bun de sănătate în țările în curs de dezvoltare, inclusiv din perspectiva gradului de acoperire cu asigurări universale de sănătate, depinde fundamental de finanțare, un rol esențial revenindu-le ministerelor de finanțe, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, care a condus delegația Consiliului UE participantă la reuniunea G20 a miniștrilor de finanțe și a guvernatorilor băncilor centrale, desfășurată la Fukuoka, în Japonia. Potrivit unui comunicat al MFP, în calitate de președinte în exercițiu al Consiliului ECOFIN, ministrul Teodorovici a prezentat poziția UE privind finanțarea în domeniul dezvoltării și investițiile în infrastructură. În perioada ianuarie-iunie 2019, România participă în premieră la reprezentarea UE la nivelul G20 prin prisma deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene.

În acest context, Eugen Teodorovici a reamintit sprijinul puternic al UE pentru implicarea G20 în problematica sustenabilității și transparenței datoriei din țările cu venit redus (low income countries), un rol important în acest domeniu revenind și FMI, Băncii Mondiale, Institutului Internațional pentru Finanțe și țărilor cu venit redus care s-au angajat să implementeze Liniile Directoare G20 pentru Finanțare Sustenabilă. În același timp, UE susține demersurile cu referire la propunerile Grupului de Persoane Eminente G20 (EPG) privind platformele de țară ca moduri de a îmbunătăți cooperarea dintre toți actorii din domeniul dezvoltării, care ar trebui să includă standarde de dezvoltare agreate de comun acord și selectarea unor platforme pilot.

În intervenția sa, ministrul român a salutat și implicarea Institutului Internațional pentru Finanțe cu referire la transparența datoriei publice, prin promovarea unor bune practici transparente și sustenabile privind creditarea de către sectorul privat în țările în curs de dezvoltare, avându-se în vedere riscurile macroeconomice generate de împrumuturile lipsite de transparență.

Ministrul Teodorovici a subliniat și importanța implicării G20 în domenii precum finanțarea sistemelor de sănătate și reziliența împotriva dezastrelor naturale. „Suntem încântați că inițiativa Președinției Japoneze a G20 privind finanțarea sistemelor de sănătate în statele în curs de dezvoltare are foarte multe rezultate, inclusiv documentul de principii pentru care ne-am afirmat sprijinul acum. Considerăm că realizarea unui sistem mai bun de sănătate în țările în curs de dezvoltare, inclusiv din perspectiva gradului de acoperire cu asigurări universale de sănătate, depinde fundamental de finanțare, un rol esențial revenindu-le ministerelor de finanțe. Salutăm prin urmare și inițiativa Președinției Japoneze a G20 de a organiza la sfârșitul lui iunie 2019 o reuniune a miniștrilor de finanțe și ai sănătății din G20 pentru a dezvolta acest proiect comun, avându-se în vedere că îmbunătățirea sistemelor de sănătate publică necesită o acțiune concertată a Ministerelor de Finanțe și de Sănătate”, a punctat, în intervenția sa, Eugen Teodorovici.

Totodată, ministrul român a reiterat sprijinul UE pentru un consens G20 referitor la principiile referitoare la investițiile în infrastructura de calitate, care să acopere standardele de mediu, sociale și de guvernanță (ESG), anti-corupția și sustenabilitatea datoriei. În același timp, UE consideră că investițiile în infrastructură au nevoie de o guvernanță instituțională adecvată, adaptată unei multitudini de situații, unui orizont pe termen lung al proiectelor, precum și de necesitatea implicării crescute a sectorului privat. „Calitatea investițiilor în infrastructură depinde și de transparența, sustenabilitatea și managementul datoriei publice din țările beneficiare”, a mai menționat ministrul Teodorovici.


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *