Prima pagină

Volumul tranzacţiilor în comerţul online a crescut cu 30 la sută în 2018

15 mai 2019 ECONOMIE


Domeniul comerţului online înregistrează o „creştere fantastică”, după ce anul trecut volumul tranzacţiilor a crescut cu 30 la sută faţă de 2017, a declarat, marţi, la Timişoara, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Alexandru Petrescu a afirmat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la Timişoara, că domeniul comerţului online este într-o continuă creştere în România.

„Comerţul online este un domeniu care are o creştere fantastică. Doar în 2018 a crescut cu 30 la sută volumul tranzacţional faţă de 2017. Astăzi, piaţa de comerţ electronic din România a ajuns la o valoare tranzacţionată de 3,5 miliarde de euro şi este în continuare în creştere. Însă, fără doar şi poate, avem multe de făcut. La nivel european, piaţa are 600 de miliarde de euro, o pondere de 67 la sută rămâne în zona Europei de Vest. Deci, avem încă mult de recuperat pentru a crea un nivel de echitate comercială, un nivel de echilibru între vestul şi estul Europei”, a declarat ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Alexandru Petrescu a precizat că este nevoie de actualizarea legislaţiei în România pe partea de comerţ online, urmând ca până la finalul acestui an să fie definitivate strategia şi politicile de promovare a acestui domeniu.

„Am lansat în dezbatere publică strategia şi politicile de comerţ online. A fost în dezbatere publică pentru 30 de zile, am primit contribuţii de la toţi cei direct sau indirect interesaţi şi care au simţit nevoia să vină cu o contribuţie la îmbunătățirea strategiei. Astăzi compilăm toate aceste recomandări, sugestii pe care le-am primit de la diferiţi jucători din această arenă comercială, urmând ca până la sfârşitul anului 2019 să avem o Hotărâre de Guvern în care să statuăm exact strategia şi politicile de promovare a comerţului online, aşteptându-ne ca după acel moment să putem avea o creştere şi mai bună, mai sustenabilă în tot ceea ce priveşte sectorul comercial online”, a declarat Alexandru Petrescu.

Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a adăugat că foarte puţini dintre românii care fac cumpărături online preferă să achiziţioneze produse din afara ţării și că este nevoie de o uniformizare a legislaţiei.

„Spuneam că 67 la sută din piaţa de e-commerce este centrată în vestul Europei. 40 la sută din cei care merg şi cumpără online în vestul Europei cumpără transfrontalier, cumpără de la un agent economic online din altă ţară. În estul Europei, dar specific în România, din cei ce intră online şi doresc şi finalizează o tranzacţie comercială online, doar trei la sută cumpără transfrontalier. Evident, asta ne spune că trebuie să intrăm şi la zona de politici care să permită o mai multă încredere celor ce achiziţionează produse online, să le garantăm că produsul va fi returnat. Vorbim de o uniformizare a legislaţiei, a reglementărilor ce ţin de comerţul online la nivelul tuturor celor 28 de state ale Uniunii Europene”, a afirmat Alexandru Petrescu.

Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a participat, marţi, la Timişoara, la deschiderea conferinţei „E-commerce Interactive Dialogue”, organizată în contextul deţinerii de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *