Prima pagină

BERD sprijină prima emisiune de obligaţiuni ipotecare din România

15 mai 2019 ECONOMIE


Pieţele de capital din România primesc un nou imbold prin lansarea obligaţiunilor ipotecare emise de către Alpha Bank, BERD investind 40 de milioane de euro din totalul ofertei de 200 de milioane de euro, arată un comunicat al instituției, citat de Mediafax.

Investiţia vine după ce cadrul legislativ privind obligaţiunile ipotecare din România a fost revizuit și aliniat cu practicile Uniunii Europene, inițiativă sprijinită de BERD. Noul cadru legislativ va permite băncilor să emită obligaţiuni ipotecare pentru a accesa fonduri pe termen lung şi a-şi diversifica structura de finanţare.

Obligaţiunile ipotecare reprezintă un instrument important de finanţare al băncilor europene. Fiind garantate cu activele băncii emitente, obligaţiunile ipotecare sunt percepute ca investiţii cu risc scăzut. În valoare totală de peste 2.500 de miliarde de euro, reprezintă unul dintre cele mai mari segmente ale pieţei de obligaţiuni din UE.

Obligaţiunile ipotecare emise de Alpha Bank România sunt garantate de un portofoliu de ipoteci predominant rezidenţiale şi au o maturitate de cinci ani. Acestea vor fi listate pe bursele din Luxemburg şi Bucureşti. Prima tranşă a emisiunii de obligaţiuni ipotecare a primit rating-ul Baa2 din partea Moody’s.

La începutul acestui an, BERD a aprobat un nou program de investiţii în obligaţiuni de prim rang (negarantate şi garantate, inclusiv obligaţiuni ipotecare) emise de instituţiile financiare din România, în valoare de 350 de milioane de euro. În trecut, banca a investit 200 de milioane de euro în şase emisiuni de obligaţiuni ale băncilor româneşti.

BERD este unul dintre pricipalii investitori instituționali din România, până în prezent investind peste 8,3 miliarde de euro, preponderent în sectorul privat. În 2018, BERD a angajat peste 400 de milioane de euro în diverse sectoare ale economiei românești.


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *