Rețele sociale

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF de săptămâna aceasta

Radio CECCAR FM

Planul Comisiei Europene în cazul unui Brexit fără acord 

Luni, 25 martie a.c., Comisia Europeană a publicat un comunicat de presă privind măsurile de pregătire lansate de Uniunea Europeană în cazul unui Brexit fără acord. La cererea prim-ministrului Theresa May, Consiliul European a convenit să prelungească termenul de retragere a Regatului Unit din UE până la 22 mai 2019, cu condiția ca acordul de retragere să fie aprobat de Camera Comunelor până la cel târziu 29 martie a.c.

În cazul în care acordul de retragere nu este aprobat de Camera Comunelor până la această dată, Consiliul European a aprobat extinderea acestuia până la 12 aprilie 2019. În acest scenariu, Regatul Unit ar trebui să prezinte un plan înainte de această dată. Drept urmare, în cazul în care acordul de retragere nu va fi ratificat până vineri, 29 martie a.c., scenariul unui Brexit fără acord poate deveni posibil pe 12 aprilie 2019.

În situația unui Brexit fără acord, Marea Britanie va deveni o țară terță fără aranjamente tranzitorii, urmând ca toate drepturile primare și secundare ale UE să-și înceteze aplicarea în Marea Britanie începând cu data ieșirii fără a exista o perioadă de tranziție. Evident, acest lucru va duce la perturbări semnificative pentru cetățeni și întreprinderi. În cazul acestui scenariu, relațiile Regatului Unit cu UE vor fi guvernate de dreptul public internațional general, inclusiv de regulile Organizației Mondiale a Comerțului, iar UE va fi nevoită să aplice imediat regulile și tarifele la granițele cu Marea Britanie, incluzând controale la vamă.

Începând cu luna decembrie 2017, Comisia Europeană se pregătește pentru un Brexit fără acord, iar de atunci, în toată această perioadă, Comisia a publicat 90 de anunțuri de pregătire, 3 comunicări și a prezentat 19 propuneri legislative (a se vedea linkul de mai sus).  Materiale dedicate întreprinderilor din UE referitoare la taxele vamale și impozitele indirecte sunt acum disponibile (inclusiv o listă de verificare simplă în 5 pași).

Plenul Parlamentului European a aprobat  Raportul Comisiei Tax3

Marți, 26 martie a.c, plenul Parlamentului European a adoptat raportul elaborat de  Comisia TAX3 – Infracțiuni financiare, evaziune fiscală și evitarea obligațiilor financiare a Parlamentului European. Raportul reprezintă o foaie de parcurs detaliată pentru  o impozitare corectă și eficientă, respectiv pentru combaterea infracțiunilor financiare. Adoptat cu 505 voturi „pentru”, 63 „împotrivă” și 87 „abțineri”, raportul conține recomandările Comisiei Europene și include o propunere pentru crearea unei forțe de poliție financiare și a unei  unități de informații financiare la nivel european. În plus, raportul face referire la șapte state membre (Belgia, Cipru, Ungaria, Irlanda, Luxemburg, Malta și Țările de Jos) care prezintă trăsături ce pot fi asimilate unui „paradis fiscal”, facilitând planificarea fiscală agresivă, în timp ce, pentru două state din această categorie (Malta și Cipru) se constată nerespectarea obligaţiilor de diligenţă în furnizarea vizelor de lungă ședere și a pașapoartelor. Președintele Comisiei speciale, Petr Ježek (ALDE, Cehia), a declarat că există o lipsă de voință politică în statele membre cu privire la combaterea evaziunii și fraudei fiscale, în timp ce coraportorul Jeppe Kofod (S & D, Danamerca) a subliniat necesitatea introducerii unei rate minime a impozitului pe profit pentru a pune capăt concurenței fiscale între statele membre.

Studiul  Comisiei Europene privind impactul CCTB  (Baza fiscală comună a societăților)

Comisia Europeană a publicat un studiu prin care evaluează impactul Propunerii de directivă a Consiliului privind o bază fiscală comună a societăților (CCTB) din octombrie 2016 referitor la sarcinile efective de impozitare a întreprinderilor în cele 28 de state membre UE și a importanței relative a elementelor unice ale bazei fiscale armonizate. O comparație dintre anumite elemente- cheie ale propunerii de directivă CCTB și practica fiscală curentă a statelor membre identifică o nevoie mai mare de ajustare pentru a se conforma directivei în ceea ce privește deducerea dobânzilor noționale/indemnizației de creștere (NID/AGI), a investițiilor, a stimulentelor fiscale pentru cercetare și dezvoltare (R&D) și a regulilor pentru compensarea transfrontalieră a pierderilor în aceeași măsură cu deprecierea ratelor de amortizare și utilizarea tehnicii amortizării în grup.

În ansamblu, raportul constată că relansarea proiectului de directivă CCTB ar avea un impact considerabil pentru majoritatea statelor membre, în principal datorită supra-deducerii indemnizației de creștere (AGI) și a stimulentelor fiscale pentru cercetare și dezvoltare (R&D) ca două dintre elementele de bază fiscale nou introduse.

Ambele elemente determină o nevoie remarcabilă de ajustare în statele membre, fie pentru că elementul nu este în mare parte disponibil în sistemele actuale de impozitare a societăților (AGI/NID), fie pentru că forma acestuia variază foarte mult în statele membre (stimulente fiscale pentru cercetare și dezvoltare și deducerea dobânzilor noționale/indemnizației de creștere). În plus, aceste dispoziții au un impact puternic asupra sarcinilor fiscale efective. În timp ce indemnizația de creștere (AGI) indică o scădere a sarcinilor fiscale pentru marea majoritate a statelor membre, acest efect ar putea fi inversat dacă, în plus, sunt incluse stimulentele fiscale pentru cercetare și dezvoltare.

Buletinul de știri în limba engleză poate fi consultat pe site-ul ETAF.

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a

Radio CECCAR FM

În perioada 1-5 aprilie, președintele Filialei CECCAR Maramureș, conf. univ. dr. Constantin Cucoșel, a participat la întâlniri cu elevii de la cinci licee din județul Maramureș, ocazie cu care s-au discutat aspecte privind regulamentul de organizare a celei de-a II-a ediții a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă. Concursul este organizat de Ministerul Educației, în parteneriat cu Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România. Întâlnirile au avut loc la Liceul Tehnologic „Marmația” din Sighetu Marmației, Liceul din Borșa, Liceul Teologic Penticostal din Baia Mare, Colegiul Economic „Nicolae Titulescu” din Baia Mare și Liceul Tehnologic Agricol „Alexiu Berinde” din Seini.

Faza județeană a competiției, desfășurată cu sprijinul inspectoratelor școlare județene, este programată să se desfășoare la data de 19 aprilie a.c. Concursul susține educația tinerilor în domeniul financiar-contabil și își propune să contribuie la formarea noilor generații de profesioniști în domeniu. Competiția se adresează elevilor de liceu, din clasele a XI-a, filieră tehnologică, profil Servicii, calificarea profesională Tehnician în activități economice, oferindu-le oportunitatea de a-și demonstra și dezvolta cunoștințele teoretice și aplicative într-un cadru competitiv stimulativ.

Cu această ocazie au fost prezentate rolul și importanța CECCAR în formarea viitorilor profesioniști contabili și etapele necesare accesului la profesie.

(Copyright foto: ltmarmatia.ro) 

Galerie foto

CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a
CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a
CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR a publicat traducerea în limba română a seriei privind managementul calității dedicată întreprinderilor mici, elaborată de IAASB

Radio CECCAR FM

În decembrie 2020, Consiliul pentru Standarde Internaționale de Audit și Asigurare (IAASB) a emis trei standarde privind managementul calității noi și revizuite care consolidează și modernizează abordarea firmei cu privire la managementul calității:

• Standardul Internațional privind Managementul Calității (ISQM) 1,

• ISQM 2, Revizuirea calității misiunilor, și

• ISA 220 (revizuit), Managementul calității pentru un audit al situațiilor financiare.

În acest context a fost emisă seria privind managementul calității: implementarea de către întreprinderile mici, concepută pentru a oferi sprijin practic firmelor mici în ceea ce privește implementarea ISQM 1 și ISQM 2, precum și standardele și amendamentele conexe.

Partea I-a este dedicată pregătirii pentru noile standarde de management al calității, iar Partea a II-a elaborării unui plan de implementare dedicat.

Seria include discuții și exemple ilustrative referitoare la firmele mici. Nu uitați că termenul „firmă” este definit pentru a include și un practician individual. Firmele mici se prezintă sub diferite dimensiuni și activează în baza a numeroase structuri diferite. Tratarea tuturor posibilităților diferite nu ar fi posibilă, dar seria are în vedere următoarele scenarii posibile:

• Practician individual fără personal

• Practician individual cu personal și

• Firmă cu 2-5 parteneri cu personal.

Documentele sunt elaborate pentru a oferi sfaturi și îndrumări pentru o implementare practică și tratează:

● identificarea obiectivelor dumneavoastră referitoare la calitate;

● realizarea procesului dumneavoastră de evaluare a riscurilor la adresa calității;

● identificarea răspunsurilor existente la acele riscuri la adresa calității (cunoscute și ca politici și/sau proceduri ori „controale”); și

● implementarea, documentarea și comunicarea sistemului dumneavoastră de management al calității (SOQM-ului).

Documentele sunt disponibile în limba română pe site-ul CECCAR, secțiunea Publicații–Organisme internaționale–Norme Profesionale și ghiduri.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte al CECCAR, reales membru al Consiliului ETAF

Radio CECCAR FM

Adunarea Generală a membrilor European Tax Adviser Federation (ETAF) s-a reunit la Bruxelles pentru a-și alege noua conducere și a discuta strategia organismului pentru 2024, aceea de a urmări și de a evalua toate inițiativele UE în domeniul fiscal și pe probleme profesionale. Cu acest prilej, prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, expert contabil și vicepreședinte al CECCAR, a fost reales ca membru în Consiliul ETAF pentru un nou mandat.

Înființată în decembrie 2015, ETAF este o organizație europeană care reunește 215.000 de profesioniști în domeniul fiscal din Franța, Germania, Belgia, România, Ungaria, Austria și Croația. Principalele obiective urmărite de ETAF sunt: furnizarea de opinii specializate în domeniul fiscal factorilor decizionali ai UE, promovarea bunei legiferări în domeniul fiscal, îmbunătățirea standardelor de calitate și a cunoștințelor profesioniștilor din domeniu, contribuirea la combaterea abuzurilor fiscale și a activităților ilegale, urmărirea elaborării unor reglementări profesionale sustenabile, creșterea transparenței, protejarea confidențialității și independenței profesiei și sprijinirea întreprinderilor într-un mediu globalizat.

În vederea îndeplinirii acestor obiective, ETAF colaborează strâns cu factorii decizionali de la nivelul UE, participând la consultările și ședințele relevante, promovează dialogul între structurile UE și părțile interesate, elaborează propuneri și pune în legătură actorii principali din domeniul fiscal, profesional și mediul de afaceri.

Continuare
PROFESIA CONTABILĂacum 9 ore

CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a

PROFESIA CONTABILĂacum 9 ore

CECCAR a publicat traducerea în limba română a seriei privind managementul calității dedicată întreprinderilor mici, elaborată de IAASB

ECONOMIEacum 9 ore

A fost stabilită Procedura de implementare a Programului IMM Plus

ECONOMIEacum 10 ore

ANAF: Dotarea cu AMEF, obligatorie și la automatele comerciale

ECONOMIEacum 10 ore

A doua ediție din acest an a programului de titluri de stat Fidelis, marcată de trei recorduri

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte al CECCAR, reales membru al Consiliului ETAF

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Ghid de inițiere în 5 pași pentru o tranziție sustenabilă a IMM-urilor

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Schimbarea paradigmei în business: Raportarea de sustenabilitate și rolul activ al profesioniștilor contabili în asigurarea competitivității afacerilor în lanțul de valoare global

ECONOMIEacum o zi

MF propune noi reglementări privind înregistrarea în contabilitate a unor impozite

ECONOMIEacum o zi

ANAF propune extinderea listei bunurilor care fac obiectul monitorizării prin Sistemul RO e-Transport

Teodor Brates
ÎNREGISTRĂRIacum 2 zile

Economia la bani mărunți – Ediția din 16.04.2024

ECONOMIEacum 2 zile

FMI a revizuit în scădere estimările privind creșterea economiei românești în acest an

Trending