Prima pagină

Preţul petrolului Brent a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni

14 martie 2019 ECONOMIE


Preţul petrolului Brent a urcat joi la cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni, fiind susţinut de reducerea producţiei aplicată de OPEC şi de sancţiunile americane împotriva Venezuelei şi Iranului, transmite Reuters, potrivit News.ro.

La această creştere a mai contribuit o scădere neaşteptată a stocurilor şi a producţiei de petrol din Statele Unite, potrivit traderilor.

Contractele pentru ţiţeiul Brent au atins joi cel mai ridicat nivel din acest an, de 67,84 de dolari pe baril, în timpul tranzacţiilor pe piaţa asiatică, fiind cotate la 67,76 dolari pe baril la ora 06:05 GMT, în urcare cu 0,3% faţă de închiderea de miercuri.

Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 0,2% faţă de închiderea precedentă, la 58,4 dolari pe baril, nivel apropiat de maximul ultimelor patru luni atins în ziua anterioară.

În Venezuela, producţia şi exporturile de petrol au fost perturbate de criza economică şi politică care a dus la pene extinse de curent şi deficite în aprovizionare, în timp ce Washingtonul a interzis companiilor americane să facă afaceri cu guvernul venezuelean, inclusiv cu firma petrolieră de stat PDVSA.

În plus, două tancuri petroliere au explodat miercuri la un proiect de modernizare a unei exploatări de petrol greu din estul Venezuelei, potrivit unei surse din industrie.

În Orientul Mijlociu, Statele Unite vor să reducă exporturile de ţiţei ale Iranului cu 20%, la sub 1 milion de barili pe zi, începând din luna mai, cerând ţărilor importatoare să îşi reducă achiziţiile din această ţară pentru a evita sancţiuni din partea Washingtonului, au declarat două persoane apropiate situaţiei.


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *