Rețele sociale

PROFESIA CONTABILĂ

(FOTO-VIDEO) Rezultatele Consiliului ECOFIN din 12 februarie 2019

Radio CECCAR FM

Revizuirea arhitecturii europene a sistemului de supraveghere financiară, bugetul Uniunii Europene pentru anul 2020, procesul decizional cu privire la chestiuni de natură fiscală și Raportul privind sustenabilitatea financiară în anul 2018 sunt câteva dintre subiectele de mare importanță abordate în cadrul Consiliului ECOFIN din data de 12 februarie a.c.

În ceea ce privește arhitectura europeană a sistemului de supraveghere financiară, Consiliul și-a confirmat poziția cu privire la propunerile de revizuire a funcționării actualului Sistem european de supraveghere financiară (SESF). Printre prioritățile Consiliului se numără introducerea unor noi instrumente, elaborarea unui plan strategic de supraveghere la nivelul UE, consolidarea mecanismelor existente (evaluările inter pares sau consultarea grupurilor de părți interesate). Consiliul impune revizuirea structurilor de guvernanță existente, creșterea rolului autorităților naționale, competențe sporite în cadrul structurilor de guvernanță ale autorităților europene de supraveghere și consolidarea rolului unui viitor consiliu de administrație. Reforma prevede, de asemenea, modificări ale atribuțiilor fiecăruia dintre cele trei autorități europene de supraveghere: Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA), Comitetul european pentru risc sistemic (CERS) și Banca Centrală Europeană.

„Autoritățile europene de supraveghere joacă un rol esențial prin contribuția lor la configurarea uniunii bancare și a uniunii piețelor de capital. Prin intermediul acestui acord foarte important, suntem pe cale să îmbunătățim eficiența sistemului de supraveghere financiară existent. Ne asigurăm, de asemenea, că normele noastre comune sunt puse în aplicare în mod coerent în întreaga UE și că autoritățile naționale de supraveghere cooperează într-un mod cât mai eficient posibil”, a declarat cu acest prilej Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor al României, statul care deține în prezent președinția Consiliului, citat de consilium.europa.eu.

După confirmarea de către Consiliu a abordării generale vor urma negocieri pe baza mandatului integral privind SESF, în vederea obținerii unui acord în primă lectură. Următoarea întâlnire trilaterală este programată pentru joi, 14 februarie a.c.

Referitor la prioritățile Consiliului pentru bugetul Uniunii Europene aferent anului 2020, se evidențiază importanța respectării angajamentelor deja asumate, în special în cadrul politicii de coeziune, având în vedere că anul 2020 este ultimul din actualul Cadru Financiar Multianual (CFM). Consiliul încurajează Comisia să țină seama de legătura strânsă dintre nivelurile de angajament și de plată, volumul angajamentelor restante, necesitatea de a respecta plafoanele CFM, capacitatea de absorbție și accelerarea punerii în aplicare a programelor. Referitor la creditele de angajament și de plată, Consiliul estimează că nivelul acestora ar trebui ținut sub control în vederea evitării acumulării datoriilor viitoare.

Un alt punct important prezentat de Consiliu este respectarea cu strictețe a plafoanelor relevante din Regulamentul CFM pentru perioada 2014-2020 și a celor din MTR (Evaluarea intermediară). În acest context, Consiliul invită Comisia să prezinte liniile bugetare de la care creditele au fost și vor fi redistribuite și/sau acordate ca majorări, în conformitate cu MTR în perioada aferentă și în mod particular în anul 2020. Consiliul așteaptă de la Comisie respectarea programelor de plată convenite pentru fondurile de garantare, în special pentru Fondul european pentru investiții strategice (EFSI).

De asemenea, Comisia trebuie să pună în aplicare alocările convenite în bugetul anual, inclusiv prin recurgerea la redistribuire, când este cazul. În același timp, Consiliul consideră ca instrumentele bugetare corective, cum este cazul bugetelor rectificative să fie menținute la un nivel minim justificat. Consiliul invită Comisia să prezinte previziuni de înaltă calitate privind veniturile și cheltuielile în proiectul său de buget și pe parcursul întregii execuții bugetare, precum și informații precise și transparente privind ipotezele și cifrele bugetare în vederea evitării sub-bugetării sau supra-bugetării, precum și a reportărilor nejustificate și excesive. Consiliul amintește că un proiect de buget întocmit cu precizie este esențial pentru a permite statelor membre să anticipeze nivelul contribuțiilor lor la bugetul Uniunii și reiterează importanța principiului unității în această privință.

Consiliul acordă o deosebită importanță ca toate instituțiile, agențiile și alte organisme să evalueze corespunzător veniturile alocate pentru anul următor și să le includă în proiectele lor estimative. Acesta reamintește că toate amenzile, penalitățile și dobânzile acumulate, impuse de Comisie, ar trebui înregistrate în mod transparent în buget, în conformitate cu dispozițiile Regulamentului financiar. Totodată, Consiliul reiterează preocuparea pentru nivelul angajamentelor restante (RAL). Acesta invită Comisia să continue să monitorizeze cu atenție, în mod regulat, evoluția RAL pe rubrici și pe programe și să soluționeze sau să dezangajeze angajamentele restante la timp, în conformitate cu normele relevante. Consiliul așteaptă din partea Comisiei să prezinte o prognoză a plăților pentru anul 2020 înainte de iulie 2019 și să o actualizeze în mod regulat.

Consiliul prevede o serie de recomandări specifice referitoare la analiza bugetara detaliată, cooperarea interinstituțională în cadrul procedurii bugetare, cheltuielile administrative, agențiile descentralizate. Toate aceste recomandări urmează să fie trimise Parlamentului European și Comisiei, precum și altor instituții europene.

În ceea ce privește procesul decizional cu privire la chestiuni de natură fiscală, miniștrii au făcut schimb de opinii, o mare parte dintre aceștia susținând rămânerea la sistemul actual de vot în unanimitate, în timp ce alții au arătat deschidere față de schimbarea acestuia. În cadrul aceleiași ședințe, au fost prezentate concluziile Consiliului referitoare la Raportul privind sustenabilitatea finanțelor publice în anul 2018.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să accesați site-ul ECOFIN.

Sursă fotografii & video: consilium.europa.eu

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a

Radio CECCAR FM

În perioada 1-5 aprilie, președintele Filialei CECCAR Maramureș, conf. univ. dr. Constantin Cucoșel, a participat la întâlniri cu elevii de la cinci licee din județul Maramureș, ocazie cu care s-au discutat aspecte privind regulamentul de organizare a celei de-a II-a ediții a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă. Concursul este organizat de Ministerul Educației, în parteneriat cu Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România. Întâlnirile au avut loc la Liceul Tehnologic „Marmația” din Sighetu Marmației, Liceul din Borșa, Liceul Teologic Penticostal din Baia Mare, Colegiul Economic „Nicolae Titulescu” din Baia Mare și Liceul Tehnologic Agricol „Alexiu Berinde” din Seini.

Faza județeană a competiției, desfășurată cu sprijinul inspectoratelor școlare județene, este programată să se desfășoare la data de 19 aprilie a.c. Concursul susține educația tinerilor în domeniul financiar-contabil și își propune să contribuie la formarea noilor generații de profesioniști în domeniu. Competiția se adresează elevilor de liceu, din clasele a XI-a, filieră tehnologică, profil Servicii, calificarea profesională Tehnician în activități economice, oferindu-le oportunitatea de a-și demonstra și dezvolta cunoștințele teoretice și aplicative într-un cadru competitiv stimulativ.

Cu această ocazie au fost prezentate rolul și importanța CECCAR în formarea viitorilor profesioniști contabili și etapele necesare accesului la profesie.

(Copyright foto: ltmarmatia.ro) 

Galerie foto

CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a
CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a
CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR a publicat traducerea în limba română a seriei privind managementul calității dedicată întreprinderilor mici, elaborată de IAASB

Radio CECCAR FM

În decembrie 2020, Consiliul pentru Standarde Internaționale de Audit și Asigurare (IAASB) a emis trei standarde privind managementul calității noi și revizuite care consolidează și modernizează abordarea firmei cu privire la managementul calității:

• Standardul Internațional privind Managementul Calității (ISQM) 1,

• ISQM 2, Revizuirea calității misiunilor, și

• ISA 220 (revizuit), Managementul calității pentru un audit al situațiilor financiare.

În acest context a fost emisă seria privind managementul calității: implementarea de către întreprinderile mici, concepută pentru a oferi sprijin practic firmelor mici în ceea ce privește implementarea ISQM 1 și ISQM 2, precum și standardele și amendamentele conexe.

Partea I-a este dedicată pregătirii pentru noile standarde de management al calității, iar Partea a II-a elaborării unui plan de implementare dedicat.

Seria include discuții și exemple ilustrative referitoare la firmele mici. Nu uitați că termenul „firmă” este definit pentru a include și un practician individual. Firmele mici se prezintă sub diferite dimensiuni și activează în baza a numeroase structuri diferite. Tratarea tuturor posibilităților diferite nu ar fi posibilă, dar seria are în vedere următoarele scenarii posibile:

• Practician individual fără personal

• Practician individual cu personal și

• Firmă cu 2-5 parteneri cu personal.

Documentele sunt elaborate pentru a oferi sfaturi și îndrumări pentru o implementare practică și tratează:

● identificarea obiectivelor dumneavoastră referitoare la calitate;

● realizarea procesului dumneavoastră de evaluare a riscurilor la adresa calității;

● identificarea răspunsurilor existente la acele riscuri la adresa calității (cunoscute și ca politici și/sau proceduri ori „controale”); și

● implementarea, documentarea și comunicarea sistemului dumneavoastră de management al calității (SOQM-ului).

Documentele sunt disponibile în limba română pe site-ul CECCAR, secțiunea Publicații–Organisme internaționale–Norme Profesionale și ghiduri.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte al CECCAR, reales membru al Consiliului ETAF

Radio CECCAR FM

Adunarea Generală a membrilor European Tax Adviser Federation (ETAF) s-a reunit la Bruxelles pentru a-și alege noua conducere și a discuta strategia organismului pentru 2024, aceea de a urmări și de a evalua toate inițiativele UE în domeniul fiscal și pe probleme profesionale. Cu acest prilej, prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, expert contabil și vicepreședinte al CECCAR, a fost reales ca membru în Consiliul ETAF pentru un nou mandat.

Înființată în decembrie 2015, ETAF este o organizație europeană care reunește 215.000 de profesioniști în domeniul fiscal din Franța, Germania, Belgia, România, Ungaria, Austria și Croația. Principalele obiective urmărite de ETAF sunt: furnizarea de opinii specializate în domeniul fiscal factorilor decizionali ai UE, promovarea bunei legiferări în domeniul fiscal, îmbunătățirea standardelor de calitate și a cunoștințelor profesioniștilor din domeniu, contribuirea la combaterea abuzurilor fiscale și a activităților ilegale, urmărirea elaborării unor reglementări profesionale sustenabile, creșterea transparenței, protejarea confidențialității și independenței profesiei și sprijinirea întreprinderilor într-un mediu globalizat.

În vederea îndeplinirii acestor obiective, ETAF colaborează strâns cu factorii decizionali de la nivelul UE, participând la consultările și ședințele relevante, promovează dialogul între structurile UE și părțile interesate, elaborează propuneri și pune în legătură actorii principali din domeniul fiscal, profesional și mediul de afaceri.

Continuare
PROFESIA CONTABILĂacum 5 ore

CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a

PROFESIA CONTABILĂacum 5 ore

CECCAR a publicat traducerea în limba română a seriei privind managementul calității dedicată întreprinderilor mici, elaborată de IAASB

ECONOMIEacum 5 ore

A fost stabilită Procedura de implementare a Programului IMM Plus

ECONOMIEacum 6 ore

ANAF: Dotarea cu AMEF, obligatorie și la automatele comerciale

ECONOMIEacum 6 ore

A doua ediție din acest an a programului de titluri de stat Fidelis, marcată de trei recorduri

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte al CECCAR, reales membru al Consiliului ETAF

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Ghid de inițiere în 5 pași pentru o tranziție sustenabilă a IMM-urilor

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Schimbarea paradigmei în business: Raportarea de sustenabilitate și rolul activ al profesioniștilor contabili în asigurarea competitivității afacerilor în lanțul de valoare global

ECONOMIEacum o zi

MF propune noi reglementări privind înregistrarea în contabilitate a unor impozite

ECONOMIEacum o zi

ANAF propune extinderea listei bunurilor care fac obiectul monitorizării prin Sistemul RO e-Transport

Teodor Brates
ÎNREGISTRĂRIacum 2 zile

Economia la bani mărunți – Ediția din 16.04.2024

ECONOMIEacum 2 zile

FMI a revizuit în scădere estimările privind creșterea economiei românești în acest an

Trending