Prima pagină
  • Prima pagină
  • ECONOMIE
  • BNR explică menţinerea dobânzii: Noul scenariu al prognozei reconfirmă continuarea scăderii ratei inflaţiei

BNR explică menţinerea dobânzii: Noul scenariu al prognozei reconfirmă continuarea scăderii ratei inflaţiei

8 februarie 2019 ECONOMIE


Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, joi, că decizia privind menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an a fost luată în contextul în care noul scenariu al prognozei reconfirmă perspectiva continuării scăderii ratei anuale a inflaţiei pe parcursul următoarelor trei trimestre, transmite News.ro.

BNR a anunţat, joi, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 2,50% pe an.

În şedinţa de joi, Consiliul de administraţie al BNR a analizat şi aprobat Raportul asupra inflaţiei, ediţia februarie 2019, document ce încorporează cele mai recente date şi informaţii disponibile.

”Noul scenariu al prognozei reconfirmă perspectiva continuării scăderii ratei anuale a inflaţiei pe parcursul următoarelor trei trimestre, la valori chiar uşor inferioare celor anticipate anterior, urmată de urcarea şi menţinerea acesteia uşor sub limita superioară a intervalului ţintei, până la finele orizontului prognozei. Incertitudinile şi riscurile asociate perspectivei inflaţiei sunt legate de noul set de măsuri fiscale şi bugetare intrate în vigoare de la 1 ianuarie, precum şi de nefinalizarea proiectului de buget, implicit de conduita viitoare a politicii fiscale şi a celei de venituri”, se arată în comunicat.

BNR subliniază că importante sunt şi incertitudinile legate de ritmul creşterii economiei zonei euro şi a celei globale, de evoluţia preţului petrolului pe pieţele internaţionale, de conduita politicilor monetare ale BCE şi ale băncilor centrale din regiune.

Creditul acordat sectorului privat şi-a accelerat creşterea anuală în luna decembrie 2018, la 7,9% (cea mai mare creştere din mai 2012), de la 6,3 la sută în luna noiembrie.

”Creşterea a fost susţinută în principal de componenta în lei, a cărei pondere în totalul creditului s-a mărit la 66 la sută, cel mai ridicat nivel din septembrie 1996. Raportat la activitatea economică, nivelul creditului continuă însă să fie scăzut”, se arată în comunicat.


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *