Rețele sociale

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Timiș: Conferința Contabilitatea și profesia contabilă în anul Centenarului

Radio CECCAR FM

Filiala CECCAR Timiș a organizat, împreună cu Departamentul Contabilitate și Audit al Universității de Vest din Timișoara (UVT), spre finalul anului precedent, Conferința Contabilitatea și profesia contabilă în anul Centenarului, eveniment științific de mare importanță la care au participat, alături de profesioniști contabili, cadre didactice din marile centre universitare ale țării și Chișinău, specialiști în fiscalitate.

Alături de președintele Consiliului Superior al CECCAR, prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, expert contabil, în deschiderea conferinței, importanți oficiali ai unor instituții publice și autorități centrale și locale au transmis mesaje de bun venit participanților: prof. univ. dr. Viorel Negru, președintele Senatului UVT; dr. Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș; Adrian Pau, deputat, membru al Comisiei pentru buget, prof. univ. dr. Nicoleta Sîrghi, prodecan al Facultății de Economie și de Administrare a Afacerilor din cadrul UVT, dr. Emilia Iordache, director în cadrul Ministerului Finanțelor Publice și alumn al UVT.

În prima secțiune a conferinței, Profesia contabilă în anul Centenarului, moderată de prof. univ. dr. Ovidiu Constantin Bunget, președintele Consiliului Filialei CECCAR Timiș, s-au numărat printre speakeri președintele Consiliului Superior al CECCAR, prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, prof. univ. dr. Maria Manolescu și dr. Emilia Iordache.

Printre specialiștii care au discutat în cea de-a doua secțiune a conferinței, pe tema Știința contabilității în anul Centenarului României: trecut, prezent și viitor (moderată de prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova), s-au regăsit prof. univ. dr. Dorel Mateș (președintele Consiliului Filialei CECCAR Arad), prof. univ. dr. Costel Istrate (președintele Consiliului Filialei CECCAR Iași) și prof. univ. dr. Ovidiu Constantin Bunget (președintele Consiliului Filialei CECCAR Timiș).

În cel de-al treilea panel, Contabilitatea în România Mare, au dezbătut aspecte importante din istoria profesiei contabile conf. univ. dr. Alin Constantin Dumitrescu, conf. univ. dr. Attila Szora Tamas (Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia), conf. univ. dr. Lilia Grigoroi (decanul Facultății de Contabilitate și Informatică de Gestiune, Academia de Studii Economice a Moldovei). Intitulată Școala doctorală românească de contabilitate, a patra secțiune a reuniunii a reunit doctoranzi și masteranzi, care și-au prezentat rezultatele cercetărilor științifice, discuțiile fiind moderate de Maria Ștefana Dima, cercetător științific I, și prof. univ. dr. Nicoleta Farcane.

Ultima secțiune, cu tema O sută de ani de contabilitate în România, a reunit din nou, în discuții captivante despre profesie, cadre didactice din marile centre universitare ale țării: prof. univ. dr. Dumitru Matiș (Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca), prof. univ. dr. Niculae Tabără (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași), prof. univ. dr. Mihai Ristea (Academia de Studii Economice din București), prof. univ. dr. Constanța Iacob (Universitatea din Craiova) și prof. univ. dr. Ion Pereș (Universitatea din Timișoara).

„Conferința Contabilitatea și profesia contabilă în anul Centenarului a fost un eveniment de suflet, care a evidențiat faptul că profesia contabilă a contat în istoria modernă a României ca factor de accelerare a dezvoltării și element generator de siguranță al construcției societății românești. Le mulțumesc colegilor din Filiala CECCAR Timiș și celor din Departamentul Contabilitate și Audit pentru susținere și participare. Prezentările și schimburile de opinii au fost utile și au reliefat faptul că diversitatea generează unitate, iar Timișoara este nu numai un model, dar și un factor de coeziune și progres”, a declarat prof. univ. dr. Ovidiu Constantin Bunget, președintele Consiliului Filialei CECCAR Timiș.

„Acum 21 de ani, ziua de 23 noiembrie a fost aleasă pentru sărbătorirea profesiei de economist. Cu ocazia acestei sărbători profesionale anuale, Filiala CECCAR Timiș organizează la UVT conferința Contabilitatea și profesia contabilă în anul Centenarului. Ne bucurăm de prezența multor colegi, prestigioși economiști din Cluj Napoca, Iași, București, Chișinău și Alba Iulia. Centenarul României constituie un moment cu adevărat important pentru economiștii timișeni, care au dedicat ediția din acest an sărbătorii noastre naționale”, a menționat rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)

PROFESIA CONTABILĂ

Prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte al CECCAR, reales membru al Consiliului ETAF

Radio CECCAR FM

Adunarea Generală a membrilor European Tax Adviser Federation (ETAF) s-a reunit la Bruxelles pentru a-și alege noua conducere și a discuta strategia organismului pentru 2024, aceea de a urmări și de a evalua toate inițiativele UE în domeniul fiscal și pe probleme profesionale. Cu acest prilej, prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, expert contabil și vicepreședinte al CECCAR, a fost reales ca membru în Consiliul ETAF pentru un nou mandat.

Înființată în decembrie 2015, ETAF este o organizație europeană care reunește 215.000 de profesioniști în domeniul fiscal din Franța, Germania, Belgia, România, Ungaria, Austria și Croația. Principalele obiective urmărite de ETAF sunt: furnizarea de opinii specializate în domeniul fiscal factorilor decizionali ai UE, promovarea bunei legiferări în domeniul fiscal, îmbunătățirea standardelor de calitate și a cunoștințelor profesioniștilor din domeniu, contribuirea la combaterea abuzurilor fiscale și a activităților ilegale, urmărirea elaborării unor reglementări profesionale sustenabile, creșterea transparenței, protejarea confidențialității și independenței profesiei și sprijinirea întreprinderilor într-un mediu globalizat.

În vederea îndeplinirii acestor obiective, ETAF colaborează strâns cu factorii decizionali de la nivelul UE, participând la consultările și ședințele relevante, promovează dialogul între structurile UE și părțile interesate, elaborează propuneri și pune în legătură actorii principali din domeniul fiscal, profesional și mediul de afaceri.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Ghid de inițiere în 5 pași pentru o tranziție sustenabilă a IMM-urilor

Radio CECCAR FM

Tranziția sustenabilă este un efort colectiv și un aspect ce privește întreaga societate. În calitate de elemente esențiale ale economiei europene, întreprinderile mici și mijlocii (IMM) au de jucat un rol esențial. Tranziția prezintă provocări, dar oferă și oportunități. Totuși, poate fi descurajator să începi să îți imaginezi, înainte de a fi complet informat, modul în care tranziția sustenabilă afectează o afacere.

Documentul elaborat și publicat de Accountancy Europe, Ghid de inițiere în 5 pași pentru o tranziție sustenabilă a IMM-urilorprezintă primii 5 pași pe care un IMM îi poate face pentru a-și începe călătoria sustenabilă. Este vital să inițiați procesul, chiar și cu pași mici, și să începeți treptat să pregătiți afacerea pentru ceea ce va urma.

IMM-urile se confruntă cu presiuni și așteptări din ce în ce mai mari pentru a-și face afacerile mai sustenabile și pentru a începe să raporteze cu privire la performanța lor în materie de sustenabilitate. Simultan, le sunt prezentate noi perspective, cum ar fi finanțarea verde și satisfacerea cerințelor consumatorilor, care pot aduce oportunități de afaceri favorabile.

Unele IMM-uri iau deja măsuri proactive pentru a-și adapta afacerile. Totuși, în același timp, multe IMM-uri și consilierii acestora sunt nesiguri cu privire la așteptările pe care trebuie să le îndeplinească și la standardele sau criteriile pe care să le urmeze. Mai mult, unele aspecte legate de sustenabilitate pot fi mai relevante pentru anumite IMM-uri decât pentru altele.

Documentul a fost întocmit de Accountancy Europe în colaborare cu Ecopreneur.eu – Federația Întreprinderilor Europene Sustenabile și European Association of Cooperative Banks (EACB). De asemenea, acesta include informații obținute din interviuri cu profesioniștii contabili din practicile mici și mijlocii (SMP-uri) din întreaga Europă care oferă servicii de sustenabilitate pentru clienții IMM-uri.

Documentul informativ este disponibil în limba română pe site-ul CECCAR, secțiunea Publicații­–Organisme internaționale–Alte documente de interes.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Schimbarea paradigmei în business: Raportarea de sustenabilitate și rolul activ al profesioniștilor contabili în asigurarea competitivității afacerilor în lanțul de valoare global

Radio CECCAR FM

La începutul acestei luni, CECCAR a participat, prin prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, expert contabil, vicepreședinte în Consiliul superior al CECCAR, la business breakfastul organizat de Camera de Comerț și Industrie București pe tema raportării de sustenabilitate, eveniment ce a reunit, la Palatul CCIB, profesioniști din domeniul financiar-contabil, autorități de reglementare și reprezentanți ai mediului de afaceri.

Evenimentul a fost organizat în contextul noilor reglementări privind raportarea de durabilitate, conform OMF nr. 85/2024, publicat în Monitorul Oficial nr. 75 din 26 ianuarie 2024. Aceste reglementări sunt parte integrantă a transpunerii Directivei (UE) 2022/2.464 a Parlamentului European și a Consiliului, cunoscută sub numele de Directiva CSRD – Corporate Sustainability Reporting Directive.

Robert-Aurelian Șova a punctat faptul că profesioniștii contabili și organizațiile profesionale de contabilitate au un rol direct și activ în realizarea unei raportări extinse, care oferă o imagine exhaustivă a valorii sustenabile a afacerii în timp. „S-a schimbat paradigma în domeniul financiar-contabil, în business, iar aspectele ce țin de mediu sunt foarte importante. Se face trecerea de la oferirea de servicii contabile tradiționale la raportarea integrată. Companiile, indiferent de mărimea acestora, trebuie să se adapteze la aceste transformări pentru a rămâne competitive în lanțul de valoare al businessurilor globale”, a declarat vicepreședintele CECCAR.

Prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova a mai spus că, în contextul tendințelor și preocupărilor din ce în ce mai intense privind raportarea ESG (mediu, social, de guvernanță), CECCAR a întreprins acțiuni la diferite niveluri: integrarea ca membru în organizațiile internaționale reprezentative pentru cadrul de raportare ESG, crearea unui portal de informații în materie de ESG pentru părțile interesate, actualizarea programelor de educație contabilă profesională pentru dezvoltarea inițială și continuă a membrilor. În plus, CECCAR a luat măsura extinderii competențelor profesioniștilor contabili prin organizarea de cursuri dedicate. Participarea la evenimente pe această temă, consolidarea parteneriatului cu autoritățile de reglementare și promovarea raportării ESG prin crearea de rețele de afaceri sunt alte direcții de acțiune pe care CECCAR se concentrează pentru a veni în sprijinul membrilor care să ofere servicii integrate potrivite nevoilor mediului de afaceri.

„Suntem primul organism profesional din Europa care s-a alăturat SASB – Sustainability Accounting Standards Board, devenind membru în 2020. În iunie 2021, fuziunea dintre Consiliul Internațional de Raportare Integrată și SASB într-o organizație unificată – Value Reporting Foundation – a fost formalizată. În noiembrie 2021, Fundația IFRS a anunțat consolidarea nou-creatului International Sustainability Standards Board cu Climate Disclosure Standards Board și Value Reporting Foundation”, a conchis oficialul CECCAR.

Mai multe detalii puteți afla accesând pagina evenimentului.

Continuare

Trending