Rețele sociale

PROFESIA CONTABILĂ

Mesajul președintelui Consiliului Superior al CECCAR cu ocazia Zilei Naționale a Contabilului Român – 13 iulie 2018

Radio CECCAR FM

Onorați invitați, dragi colegi,

Bună ziua și bine v-am găsit!

Mă bucur ca, prin intermediul facilităților oferite de tehnologie, să putem fi împreună, în anul centenar, la aniversarea a 97 de ani de profesie contabilă reglementată în România. În numele membrilor Consiliului Superior și al meu personal, urez „La mulți ani!” tuturor profesioniștilor contabili – membri CECCAR. Totodată, împreună să urăm „La mulți ani, România!”.

La mai puțin de trei ani de la constituirea României Mari în decembrie 1918, s-a finalizat un proces început încă din anul 1901, ca urmare a înțelegerii și aprecierii importanței și rolului profesiei contabile în dezvoltarea economică a țării. Astfel, la 13 iulie 1921, Regele Ferdinand I al României a aprobat, prin decret regal, Legea pentru organizarea Corpului de Contabili Autorizați și Experți Contabili în România, textul fiind contrasemnat și de Grigore Trancu-Iaşi, în calitate de ministru al muncii, un promotor și susținător al acestei inițiative legislative. Prin aprobarea acestei legi, România a devenit membră a clubului select de țări în care profesia contabilă era reglementată la acea vreme: Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, Germania, Italia.

Încă de la înființare, rolul jucat de corpul profesional din România în dezvoltarea profesiei contabile la nivel internațional a fost unul remarcabil. Sunt realități din păcate puțin cunoscute, dar de care ar trebui să fim mândri ca națiune.

În cadrul Congresului Internațional de Contabilitate, desfășurat în anul 1926 la Bruxelles, a fost adoptată în premieră mondială, ca moțiune, propunerea profesorului George Alesseanu ca „Elementele de activ să fie trecute în bilanț în ordinea lichidității lor”. De asemenea, tot în premieră mondială, a fost adoptată propunerea delegaților români, adevărați vizionari, privind necesitatea armonizării și standardizării contabilității la nivel internațional. În acest sens, domnul Nicolae Butculescu, președintele corpului profesional, a afirmat în intervenția sa în cadrul lucrărilor congresului: „Contabilii din toată lumea trebuie să vorbească și să înțeleagă o singură limbă contabilă, motiv pentru care este nevoie să se producă o unificare a metodelor contabile”.

Ca o recunoaștere la nivel internațional a rolului profesiei din țara noastră în dezvoltarea profesiei contabile din acea vreme, România a fost nominalizată pentru a fi gazda celui de-al VII-lea Congres Internațional de Contabilitate, care s-a organizat simultan cu cel de-al V-lea Congres al Corpului de Contabili Autorizați și Experți Contabili din România, la București, în perioada 5-9 septembrie 1931, sub patronajul profesorului universitar doctor Nicolae Iorga – președintele Consiliului de Miniștri al României la acea vreme.

După cum se poate constata, avem o istorie care ne face să ne simțim mândri, dar care totodată ne obligă să ne ridicăm cel puțin la nivelul înaintașilor noștri. Acest lucru însă îl putem face doar împreună, iar implicarea proactivă a noastră, a tuturor, în dezvoltarea și promovarea profesiei, dar și a interesului public, este cheia succesului.

Forța CECCAR a constat și constă în reprezentarea la nivel național prin filialele Corpului deschise în fiecare județ, iar acest avantaj va fi conservat fără drept de apel de către conducerea CECCAR.

Profesia contabilă este o profesie vie, care s-a adaptat și se adaptează întotdeauna la evoluția modelelor de afaceri și a societății în ansamblul ei. Tocmai de aceea, astăzi, profesia noastră este în plin proces de a se reinventa într-o lume digitalizată și globalizată. Actualizarea competențelor membrilor noștri la realitatea economică de azi și de mâine, parteneriatul win-win cu mediul de afaceri, dar și cu instituțiile și autoritățile de reglementare, promovarea interesului public și a comportamentului etic reprezintă reperele marcante ale evoluției profesiei noastre.

Împreună, trebuie să depunem toate diligențele ca atât antreprenorii, cât și instituțiile și autoritățile de reglementare, să se poată baza pe noi, să apeleze cu încredere la competențele și serviciile noastre, să ne considere parteneri strategici așa cum și noi îi considerăm, toate acestea pentru ca afacerile antreprenorilor să conteze în piața globalizată, iar economia națională să se dezvolte.

Tocmai de aceea, doresc să mă adresez partenerilor noștri instituționali, spunându-le: „Contați pe noi. Contați, cu noi. Întotdeauna!”.

De altfel, Eleanor Roosevelt spunea: „Viitorul aparține celor care cred în frumusețea propriilor vise”. Haideți să credem cu toții în frumusețea visurilor noastre ca profesioniști contabili!

La mulți ani, profesioniști contabili! La mulți ani, România!

Președintele Consiliului Superior,

Prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, expert contabil

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a

Radio CECCAR FM

În perioada 1-5 aprilie, președintele Filialei CECCAR Maramureș, conf. univ. dr. Constantin Cucoșel, a participat la întâlniri cu elevii de la cinci licee din județul Maramureș, ocazie cu care s-au discutat aspecte privind regulamentul de organizare a celei de-a II-a ediții a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă. Concursul este organizat de Ministerul Educației, în parteneriat cu Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România. Întâlnirile au avut loc la Liceul Tehnologic „Marmația” din Sighetu Marmației, Liceul din Borșa, Liceul Teologic Penticostal din Baia Mare, Colegiul Economic „Nicolae Titulescu” din Baia Mare și Liceul Tehnologic Agricol „Alexiu Berinde” din Seini.

Faza județeană a competiției, desfășurată cu sprijinul inspectoratelor școlare județene, este programată să se desfășoare la data de 19 aprilie a.c. Concursul susține educația tinerilor în domeniul financiar-contabil și își propune să contribuie la formarea noilor generații de profesioniști în domeniu. Competiția se adresează elevilor de liceu, din clasele a XI-a, filieră tehnologică, profil Servicii, calificarea profesională Tehnician în activități economice, oferindu-le oportunitatea de a-și demonstra și dezvolta cunoștințele teoretice și aplicative într-un cadru competitiv stimulativ.

Cu această ocazie au fost prezentate rolul și importanța CECCAR în formarea viitorilor profesioniști contabili și etapele necesare accesului la profesie.

(Copyright foto: ltmarmatia.ro) 

Galerie foto

CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a
CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a
CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR a publicat traducerea în limba română a seriei privind managementul calității dedicată întreprinderilor mici, elaborată de IAASB

Radio CECCAR FM

În decembrie 2020, Consiliul pentru Standarde Internaționale de Audit și Asigurare (IAASB) a emis trei standarde privind managementul calității noi și revizuite care consolidează și modernizează abordarea firmei cu privire la managementul calității:

• Standardul Internațional privind Managementul Calității (ISQM) 1,

• ISQM 2, Revizuirea calității misiunilor, și

• ISA 220 (revizuit), Managementul calității pentru un audit al situațiilor financiare.

În acest context a fost emisă seria privind managementul calității: implementarea de către întreprinderile mici, concepută pentru a oferi sprijin practic firmelor mici în ceea ce privește implementarea ISQM 1 și ISQM 2, precum și standardele și amendamentele conexe.

Partea I-a este dedicată pregătirii pentru noile standarde de management al calității, iar Partea a II-a elaborării unui plan de implementare dedicat.

Seria include discuții și exemple ilustrative referitoare la firmele mici. Nu uitați că termenul „firmă” este definit pentru a include și un practician individual. Firmele mici se prezintă sub diferite dimensiuni și activează în baza a numeroase structuri diferite. Tratarea tuturor posibilităților diferite nu ar fi posibilă, dar seria are în vedere următoarele scenarii posibile:

• Practician individual fără personal

• Practician individual cu personal și

• Firmă cu 2-5 parteneri cu personal.

Documentele sunt elaborate pentru a oferi sfaturi și îndrumări pentru o implementare practică și tratează:

● identificarea obiectivelor dumneavoastră referitoare la calitate;

● realizarea procesului dumneavoastră de evaluare a riscurilor la adresa calității;

● identificarea răspunsurilor existente la acele riscuri la adresa calității (cunoscute și ca politici și/sau proceduri ori „controale”); și

● implementarea, documentarea și comunicarea sistemului dumneavoastră de management al calității (SOQM-ului).

Documentele sunt disponibile în limba română pe site-ul CECCAR, secțiunea Publicații–Organisme internaționale–Norme Profesionale și ghiduri.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte al CECCAR, reales membru al Consiliului ETAF

Radio CECCAR FM

Adunarea Generală a membrilor European Tax Adviser Federation (ETAF) s-a reunit la Bruxelles pentru a-și alege noua conducere și a discuta strategia organismului pentru 2024, aceea de a urmări și de a evalua toate inițiativele UE în domeniul fiscal și pe probleme profesionale. Cu acest prilej, prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, expert contabil și vicepreședinte al CECCAR, a fost reales ca membru în Consiliul ETAF pentru un nou mandat.

Înființată în decembrie 2015, ETAF este o organizație europeană care reunește 215.000 de profesioniști în domeniul fiscal din Franța, Germania, Belgia, România, Ungaria, Austria și Croația. Principalele obiective urmărite de ETAF sunt: furnizarea de opinii specializate în domeniul fiscal factorilor decizionali ai UE, promovarea bunei legiferări în domeniul fiscal, îmbunătățirea standardelor de calitate și a cunoștințelor profesioniștilor din domeniu, contribuirea la combaterea abuzurilor fiscale și a activităților ilegale, urmărirea elaborării unor reglementări profesionale sustenabile, creșterea transparenței, protejarea confidențialității și independenței profesiei și sprijinirea întreprinderilor într-un mediu globalizat.

În vederea îndeplinirii acestor obiective, ETAF colaborează strâns cu factorii decizionali de la nivelul UE, participând la consultările și ședințele relevante, promovează dialogul între structurile UE și părțile interesate, elaborează propuneri și pune în legătură actorii principali din domeniul fiscal, profesional și mediul de afaceri.

Continuare
PROFESIA CONTABILĂacum 11 ore

CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a

PROFESIA CONTABILĂacum 11 ore

CECCAR a publicat traducerea în limba română a seriei privind managementul calității dedicată întreprinderilor mici, elaborată de IAASB

ECONOMIEacum 12 ore

A fost stabilită Procedura de implementare a Programului IMM Plus

ECONOMIEacum 12 ore

ANAF: Dotarea cu AMEF, obligatorie și la automatele comerciale

ECONOMIEacum 12 ore

A doua ediție din acest an a programului de titluri de stat Fidelis, marcată de trei recorduri

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte al CECCAR, reales membru al Consiliului ETAF

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Ghid de inițiere în 5 pași pentru o tranziție sustenabilă a IMM-urilor

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Schimbarea paradigmei în business: Raportarea de sustenabilitate și rolul activ al profesioniștilor contabili în asigurarea competitivității afacerilor în lanțul de valoare global

ECONOMIEacum o zi

MF propune noi reglementări privind înregistrarea în contabilitate a unor impozite

ECONOMIEacum 2 zile

ANAF propune extinderea listei bunurilor care fac obiectul monitorizării prin Sistemul RO e-Transport

Teodor Brates
ÎNREGISTRĂRIacum 2 zile

Economia la bani mărunți – Ediția din 16.04.2024

ECONOMIEacum 2 zile

FMI a revizuit în scădere estimările privind creșterea economiei românești în acest an

Trending