Rețele sociale

PROFESIA CONTABILĂ

Profesia contabilă – prezent și viitor

Radio CECCAR FM

Joi, 21 septembrie, în întreaga țară au avut loc manifestările organizate de CECCAR dedicate celei de-a XIII-a ediții a Zilei Naționale a Contabilului Român, un prilej de prezentare a unor instructive bilanțuri și de proiecții spre viitorul mai apropiat sau mai îndepărtat privind evoluția profesiei contabile în țara noastră, într-un larg context internațional.

La București, manifestarea s-a desfășurat sub egida dezbaterii intitulate Profesia contabilă – prezent și viitor. Cuvântul de deschidere a fost rostit de președintele CECCAR Filiala București, Andrei Aurel, care a adresat tradiționalul La mulți ani! tuturor membrilor, adăugând: „În această zi în care lăsăm totul deoparte și ne strângem pentru a sărbători profesia noastră, dorim să vorbim despre tema pe care am ales-o pentru aceste manifestări, subiect care consider că include tot ceea ce înseamnă profesia noastră. Prezența dumneavoastră în număr foarte mare astăzi confirmă interesul foarte mare față de ceea ce se întâmplă în profesia noastră și, de asemenea, față de activitatea filialei București (…)”.

În continuare, prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, președintele Consiliului Superior al CECCAR, a adresat participanților calde urări și felicitări cu prilejul sărbătoririi Zilei Naționale a Contabilului Român, adăugând: „(…) Se spune că istoria este scrisă de învingători. Împreună am depășit dificultățile și am dezvoltat profesia. Putem revendica împreună, zic eu, niște rânduri din istoria acestei profesii. Acestea sunt despre respectul față de lucrul bine făcut, despre parteneriat și pasiune. (…) De prea puține ori s-a vorbit despre munca intensă, despre loialitate, despre respect. În calitate de președinte al Consiliului Superior, în acești trei ani am învățat, alături de dumneavoastră, ce înseamnă să știi să asculți, să știi să înțelegi interesele tuturor, să te zbați pentru adevăr. Pentru toate aceste lucruri le mulțumesc tuturor celor care au fost alături de noi în dezvoltarea acestei profesii”.

De asemenea, domnia sa a prezentat mesajul Consiliului Superior al Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România. (textul integral al mesajului este publicat în acest număr al CECCAR Business Magazine)

În continuare, participanții au ascultat mesajele de salut adresate de: George Constantin Păunescu, președintele UGIR, Alexandra Lazăr, din partea Ministerului Finanțelor Publice, Dantes Bratu, inspector general de stat la Inspecția Muncii, Marius Vorniceanu, președintele Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Gabriel Radu, președintele Camerei Auditorilor Financiari din România (CAFR), Adela Șova, reprezentanta ACCA, Tatiana Soroiu, din partea Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).

Vorbitorii au transmis participanților, conducerii CECCAR și tuturor membrilor sincere și emoționante urări,  referindu-se, totodată, la relațiile de colaborare consolidate de-a lungul timpului cu organismul reprezentativ al comunității contabile din țara noastră și au reafirmat dorința de a dezvolta și aprofunda această colaborare în interes reciproc. De asemenea, mesajele invitaților au evidențiat sentimentele de apreciere și respect față de comunitatea profesională a contabililor români membri ai CECCAR, a cărei menire fundamentală – verificată și reconfirmată în timp – constă în slujirea interesului public, cu o puternică determinare civică, prin competență și responsabilitate.

La manifestările dedicate Zilei Naționale a Contabilului Român, în Capitală și în toate celelalte filiale ale CECCAR, caracterul festiv s-a îmbinat organic, armonios cu o atmosferă de lucru, cu aplecarea spre exercitarea profesiei, spre exigențele acesteia, spre modalitățile de a performa, de a oferi clienților servicii de calitate, membrii contribuind, astfel, la progresul micro și macroeconomic al României.La manifestarea de la Bucureștiau avut loc dezbateri moderate de președintele CECCAR, prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, la care au participat, alături de lect. univ. dr. Florin Dobre, președintele executiv al CECCAR, și Andrei Aurel, președintele CECCAR Filiala București, și o parte dintre invitații care au prezentat mesaje: Alexandra Lazăr – Ministerul Finanțelor Publice, Dantes Bratu – Inspecția Muncii, Tatiana Soroiu – ONRC, Adela Șova – ACCA, Gabriel Radu – CAFR.

Programul a mai inclus prezentarea Topului local al membrilor CECCAR Filiala București și a poveștilor lor de succes și ceremonia de acordare a distincțiilor de merit și a unor premii speciale.

Informațiile primite din toate filialele CECCAR atestă că este întru totul îndreptățit să vorbim despre un sentiment național de mândrie pentru ceea ce a reprezentat și reprezintă calitatea de membru al celei mai puternice organizații profesionale din țara noastră, de implicare mai activă în procesul realizării obiectivelor pe care și le propune Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România. (T.B., Al.R.)

PROFESIA CONTABILĂ

Unlock your future: Be a next-generation accountant!

Radio CECCAR FM

Miercuri, 21 martie, CECCAR a participat, în calitate de partener educațional, la proiectul Stagiul de practică, derulat de ASCIG – Asociația Studenților în Contabilitate și Informatică de Gestiune din cadrul Academiei de Studii Economice București (ASE).  

Evenimentul cu tema It`s your career, choose smart! a reunit studenți din anul II ai Facultății de Contabilitate și Informatică de Gestiune din cadrul ASE a oferit un mix de informații teoretice și exemple practice, punându-i pe studenți față în față cu realitățile, cu provocările și oportunitățile cu care se confruntă profesioniștii din domeniul financiar-contabil. Studenții au jucat, pe rând, rolul profesionistului contabil, rolul antreprenorului, rolul unei instituții bancare pentru a înțelege cât mai bine care sunt principiile care guvernează profesia, care sunt nevoile mediului de afaceri și cum ei, în calitate de viitori profesioniști contabili, pot fi fit for future pentru a răspunde cât mai eficient viitoarelor provocări.

Primii pași pentru a deveni expert contabil, avantajele obținerii acestei calificări profesionale pentru a avea o carieră de succes, cum poți utiliza tehnologiile moderne, inclusiv AI, în domeniul financiar-contabil au fost printre subiectele abordate de conf. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte al Consiliului superior al CECCAR. „Într-o eră în care digitalizarea transformă domeniul financiar-contabil, este esențial să înțelegi conceptele de contabilitate înainte de a le aplica, să înveți să îți folosești eficient raționamentul profesional, pentru că asta face diferența dintre un contabil și un profesionist contabil”, a subliniat vicepreședintele CECCAR. Studenților le-au fost dezvăluite misterele unei ramuri fascinante a profesiei contabile: contabilitatea criminalistică. Alegând calea contabilității, își pot sculpta destinul ca „detectivi financiari”, maeștri în arta de a dezlega secretele celor mai ascunse fraude financiare. În acest teatru al securității economice, ei pot juca rolul crucial al specialiștilor care aduc în lumina dreptății faptele celor ce se ascund în umbra infracțiunilor. Exemplul emblematic al lui Al Capone, căzut nu sub greutatea crimelor, ci prins în capcana situațiilor financiare neconforme cu realitatea, servește drept memento că, într-o lume în care adevărul este adesea ascuns, profesioniștii contabili specializați în contabilitate criminalistică sunt farurile ce ghidează corabia justiției spre portul adevărului.

La eveniment a participat și Ionuț Bogdan Țocu, stagiar CECCAR în anul II, care le-a expus studenților motivul pentru care a ales profesia contabilă, vorbindu-le și despre rolul important pe care îl are stagiul CECCAR în echiparea viitorilor profesioniști contabili cu aptitudinile și competențele de care au nevoie pentru a deveni next-generation accountants, pentru a reuși să își construiască o carieră de succes în domeniul financiar-contabil. „Am terminat facultatea ca șef de promoție și performanța mea a fost răsplătită de CECCAR cu un voucher care mi-a asigurat înscrierea gratuită la Examenul de acces. M-am pregătit pentru examen studiind intens Ghidul editat de CECCAR, pe care l-am parcurs de patru ori și care m-a ajutat să clarific și să îmi însușesc mai bine informațiile dobândite în timpul facultății. Cu pregătirea adecvată, șansele de reușită la examen sunt foarte mari. Lucrez într-o societate de profil și stagiul mă ajută să înțeleg mai bine activitatea specifică profesiei, să iau decizii informate”, le-a spus Ionuț Bogdan Țocu studenților.

Nu în ultimul rând, tinerii studenți interesați să-și înceapă aventura profesională în domeniul financiar-contabil au fost încurajați să-și creeze cont pe platforma de job-matching dezvoltată de CECCAR – jobyx.ro –, să-și publice CV-ul și să aplice pentru joburi sau programe de internship în cadrul unor companii autorizate să desfășoare servicii în acest domeniu.

Vrei să urmezi o carieră într-un domeniu care îți oferă numeroase oportunități de dezvoltare? Fă pasul decisiv pentru cariera ta și alege o profesie fit for future!Detalii despre examenul de acces sunt disponibile pe site-ul CECCAR, în rubrica dedicată accesului la profesie.

It`s your career, choose SMART!

Galerie foto

Unlock your future: Be a next-generation accountant!
Unlock your future: Be a next-generation accountant!
Unlock your future: Be a next-generation accountant!
Unlock your future: Be a next-generation accountant!
Unlock your future: Be a next-generation accountant!
Continuare

ECONOMIE

„Viitorul profesiei contabile este indisolubil legat de capacitatea noastră de a ne adapta și de a inova”. Interviu cu Elena-Ecaterina Chivu, Președintele Consiliului superior al CECCAR

Radio CECCAR FM

Revista CECCAR Business Magazine: În calitate de președinte al Consiliului superior al CECCAR, cum vedeți evoluția profesiei contabile în contextul actual?

Elena-Ecaterina Chivu: Profesia contabilă traversează o perioadă de transformare profundă, marcând o evoluție de la un rol tradițional de creator al informației financiare, către un partener strategic în decizia de afaceri. Digitalizarea, globalizarea și schimbările modelelor de afaceri impun o adaptare rapidă și eficientă. Profesioniștii contabili sunt astăzi consilieri de încredere ai antreprenorilor, capabili să ofere soluții integrate și să contribuie activ la dezvoltarea sustenabilă a afacerilor, a economiei.

RCBM: Care sunt principalele provocări pe care le întâmpină profesia contabilă?

ECC: Fără îndoială, digitalizarea reprezintă o provocare majoră, dar și o oportunitate. Automatizarea proceselor și integrarea tehnologiilor avansate, cum ar fi inteligența artificială, necesită noi competențe și o înțelegere profundă a impactului tehnologic asupra afacerilor. De asemenea, conformarea cu reglementările în continuă schimbare și asigurarea transparenței și integrității informațiilor financiare sunt esențiale în consolidarea încrederii publice în profesie.

RCBM: Cum răspunde CECCAR acestor provocări și care sunt inițiativele principale pentru susținerea membrilor săi?

ECC: CECCAR este profund angajat în susținerea membrilor săi prin programe de educație continuă, care acoperă cele mai recente tendințe și tehnologii. Organizăm seminare și cursuri dedicate digitalizării și inovației în contabilitate. În plus, colaborăm strâns cu instituțiile și autoritățile de reglementare pentru a ne asigura că vocea profesioniștilor contabili este auzită în procesul legislativ, contribuind, astfel, la elaborarea unui cadru normativ echitabil și eficient.

RCBM: Care sunt perspectivele profesiei contabile? Unde vedeți cea mai mare oportunitate de creștere și inovare?

ECC: Viitorul profesiei contabile este indisolubil legat de capacitatea noastră, a profesioniștilor contabili, de a ne adapta și de a inova. Văd o oportunitate semnificativă în domeniul consultanței financiare, unde experții contabili pot juca un rol definitoriu în orientarea strategică a companiilor. De asemenea, contabilitatea sustenabilă și raportarea non-financiară reprezintă domenii emergente, esențiale pentru promovarea unui viitor sustenabil. Prin urmare, accentul pe dezvoltarea competențelor în aceste arii este esențial.

RCBM: În final, un mesaj pentru membrii CECCAR și pentru comunitatea largă a profesioniștilor contabili.

ECC: Profesia contabilă este la răscruce de drumuri, iar viitorul este plin de oportunități pentru cei pregătiți să le fructifice. Încurajez fiecare membru CECCAR să investească în dezvoltarea profesională continuă și să fie deschis la nou. Împreună, avem puterea de a modela viitorul profesiei contabile, contribuind la o economie mai transparentă, eficientă și sustenabilă. Este un moment extraordinar să fii parte a acestei profesii dinamice și esențiale!

Profit de această ocazie pentru a aminti de un moment important – publicarea ediției cu numărul 400 a revistei CECCAR Business Magazine. Această realizare semnificativă este o mărturie a angajamentului nostru continuu față de profesionalism și inovație. Revista a fost și continuă să fie o sursă importantă de informații, analize și perspective care îmbogățesc comunitatea profesională contabilă, susțin dezvoltarea continuă a membrilor noștri și vin în sprijinul mediului de afaceri. Această ediție aniversară ne reamintește de călătoria impresionantă pe care am parcurs-o împreună în cei 8 ani de la lansarea revistei și ne inspiră să privim cu încredere și entuziasm către viitor. Felicitări tuturor celor implicați în realizarea și susținerea revistei de-a lungul anilor și le mulțumesc tuturor membrilor comunității noastre pentru contribuția esențială la succesul continuu al CECCAR Business Magazine. Să continuăm, împreună, această călătorie de cunoaștere, inovație și profesionalism!

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Conferința ETAF, 17 aprilie 2024

Radio CECCAR FM

Având în vedere că se apropie alegerile europene, este momentul perfect pentru a ne angaja într-o reflecție colectivă asupra viitorului sistem fiscal al UE.

Datorită apropierii lor de companii, consilierii fiscali se află în epicentrul peisajului de reglementare. Atunci când nu sunt ei înșiși însărcinați cu obligațiile de depunere a declarațiilor care decurg din legislația UE, aceștia ajută întreprinderile să navigheze prin complexitatea legislației fiscale a UE. În ultimii ani, propunerile fiscale ale UE au fost emise cu o viteză incredibilă, iar sistemul fiscal al UE a devenit extrem de complex. În același timp, aceste legislații generează o povară de raportare tot mai mare pentru contribuabili și autoritățile fiscale, ceea ce, uneori, se face în detrimentul eficienței.

Această conferință va reuni experți în domeniul fiscal și oficiali ai UE pentru a analiza cum ar trebui să arate politicile fiscale ale viitoarei Comisii Europene, precum și perspectivele pentru consilierii fiscali din Uniunea Europeană.

Cu această ocazie, ETAF va prezenta, de asemenea, manifestul său pentru alegerile UE, subliniind mai multe cereri esențiale către următorul Parlament European și Comisia Europeană pentru a se asigura că sistemul fiscal al UE este mai simplu, mai raționalizat și mai adaptat pentru viitor.

Program:

13:30 – Discurs introductiv și prezentarea manifestului ETAF de către președintele ETAF, Philippe Arraou

13:45 – Primul panel de discuții: Ce politici fiscale vor fi aplicate în cadrul următoarei Comisii Europene?

14:55 – Al doilea panel de discuții: Perspective viitoare pentru consilierii fiscali din UE

15:55 – Observații finale prezentate de Philippe Arraou, președintele ETAF

Vorbitori confirmați:

  • Benjamin Angel, director Impozitare directă, coordonare fiscală, analiză economică și evaluare, DG TAXUD din cadrul Comisiei Europene;
  • Panayiotis Nicolaides, director de cercetare, Observatorul fiscal al UE;
  • Sean Bray, director de politici europene, Tax Foundation Europe;
  • Bart Van Coile, președinte, Institutul belgian pentru consilieri fiscali și contabili (ITAA);
  • Florin Toma, expert contabil, membru al Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR);
  • Elodie Lamer, jurnalist fiscal, Tax Notes.

Mai mulți vorbitori vor fi anunțați în curând!

Conferința va fi transmisă în direct și va beneficia de interpretare simultană în limbile română, engleză și germană.

Pentru a vă înregistra la eveniment, accesați acest link.

Continuare

Trending