Home
  • Home
  • ECONOMIE
  • Managerii din România se aşteaptă la creşterea afacerilor şi preţurilor în toate sectoarele până în octombrie

Managerii din România se aşteaptă la creşterea afacerilor şi preţurilor în toate sectoarele până în octombrie

28 august 2017 ECONOMIE


Directorii firmelor din România se aşteaptă la o creştere a activităţii în industrie, construcţii, servicii şi comerţ în perioada august-octombrie şi la o creştere a preţurilor în toate domeniile, mai ales în comerţ, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS) și citate de News.ro.

Datele arată unele modificări faţă de raportul anterior privind tendinţele economice, publicat la finalul lunii iulie, când managerii estimau o creştere mai mare a afacerilor.

Pentru intervalul august-octombrie, cel mai mic sold conjunctural privind activitatea este în industria de prelucrare, +6%, în scădere faţă de cel din raportul anterior (+8%).

“Pentru activitatea de fabricare a altor produse din minerale nemetalice se va înregistra tendinţă de creştere mai semnificativă (sold conjunctural +25%)”, se arată în raportul INS.

Soldul conjunctural reflectă diferenţa dintre aşteptările pozitive şi cele negative exprimate de către managerii chestionaţi. Un sold pozitiv reflectă un număr mai mare de companii care au aşteptări de creştere a activităţii sau a comenzilor, în timp ce un sold conjunctural negativ reflectă aşteptări de scădere a activităţii în sectorul analizat.

Managerii au aşteptări ceva mai pesimiste în privinţa activităţii din servicii, cu un sold conjunctural de +11% (+13% în raportul precedent).

De asemenea, şi activitatea din construcţii este aşteptată să crească, dar estimările sunt mai reduse, soldul conjunctural pentru perioada august-octombrie fiind de +9% (+15% în raportul anterior).

În comerţ, activitatea economică este aşteptată să înregistreze o creştere accelerată, soldul fiind +18% (+22% în raportul anterior).

Managerii prevăd o creştere moderată a numărului de angajaţi doar în comerţ şi o relativă stabilitate în restul sectoarelor.

Astfel, în comerţ se aşteaptă o creştere uşoară a numărului de salariaţi, cu un sold conjunctural de +12 (+9% în raportul anterior).

Ancheta Institutului Naţional de Statistică mai arată că managerii se aşteaptă la o creştere a preţurilor în toate sectoarele până în octombrie. Cele mai mari creşteri de preţuri sunt aşteptate în comerţ, cu un sold conjunctural +18%, şi în construcţii (+8%).


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site stochează anumite date ale utilizatorilor. Aceste date sunt folosite pentru a oferi o experiență personalizată și pentru a monitoriza anumite aspecte legate de experiența oferită, în conformitate cu Regulamentul European General Privind Protecția Datelor. Dacă decideți să renunțați la orice tip de monitorizare, un fișier de tip cookie va fi implementat în browserul dvs. pentru a reține, timp de un an, alegerea făcută.

This website stores some user agent data. These data are used to provide a more personalized experience and to track your whereabouts around our website in compliance with the European General Data Protection Regulation. If you decide to opt-out of any future tracking, a cookie will be set up in your browser to remember this choice for one year. 

Accept (I Agree)   |   Refuz (I Deny)

2017