Prima pagină

Stocurile mondiale de petrol au crescut, în pofida reducerii producţiei OPEC

13 aprilie 2017 ECONOMIE


Stocurile mondiale de petrol au scăzut probabil în primul trimestru, în pofida aplicării aproape perfecte a acordului OPEC de reducere a livrărilor, menit să atenueze surplusul din piaţă, a anunţat joi Agenţia Internaţională pentru Energie, transmite Bloomberg, potrivit News.ro.

În timp ce reducerile de producţie puse în practică de membrii OPEC şi de state din afara organizaţiei precum Rusia aproape au echilibrat piaţa, iar stocurile ar trebui să scadă în trimestrul al doilea, stocurile au crescut uşor în primele trei luni ale anului din cauza creşterilor de producţie anterioare acordului, se arată în raportul lunar al AIE.

Agenţia a redus estimările referitoare la creşterea cererii din cauza activităţilor economice sub aşteptări din India şi Rusia.

Cotaţiile petrolului au crescut la sfârşitul anului trecut, datorită anunţării de către OPEC şi Rusia a unui efort comun pentru oprirea declinului din ultimii trei ani, dar creşterile au stagnat din cauza semnelor că reducerile de producţie nu funcţionează suficient de rapid şi încurajează producătorii rivali din SUA să acopere deficitul.

”Stocurile mondiale ar putea să fi crescut în primul trimestru”, se arată în raportul AIE.

Contractele futures pentru petrolul american sunt în scădere cu 8 cenţi, la 53,03 dolari pe baril, la bursa din New York.

Stocurile de ţiţei ale celor 34 de state din OPEC au crescut cu 38,5 milioane de barili în primul trimestru, la aproximativ 3 miliarde de barili, compensând declinul din economiile emergente.

AIE a redus estimarea referitoare la creşterea cererii mondiale de petrol din acest an, cu aproximativ 100.000 de barili pe zi, la 1,3 milioane de barili pe zi, respectiv cu 1,4%, ca urmare a consumului mai scăzut din statele Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi a activităţilor economice din India şi Rusia, care au încetinit.

OPEC a respectat în proporţie de 99% reducerea de producţie promisă la sfârşitul anului trecut.

Producţia de petrol a organizaţiei a scăzut cu 365.000 de barili pe zi, la 31,68 milioane de barili pe zi.


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *