Prima pagină
  • Prima pagină
  • ECONOMIE
  • Managerii din România se aşteaptă la creşterea afacerilor din industrie, construcţii şi servicii

Managerii din România se aşteaptă la creşterea afacerilor din industrie, construcţii şi servicii

28 februarie 2017 ECONOMIE


Directorii firmelor din România se aşteaptă la o creştere a activităţii în industrie, construcţii şi servicii în perioada februarie-aprilie, dar la o stagnare a numărului de salariaţi în cele trei sectoare, în timp ce activitatea şi forţa de muncă urmează să scadă în comerţ, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Datele arată unele modificări faţă de raportul anterior privind tendinţele economice, publicat la finalul lunii decembrie, care indica o scădere a activităţii în comerţ şi un declin abrupt în construcţii, pentru perioada ianuarie-martie.

În intervalul februarie-aprilie, singurul sold conjunctural negativ va rămâne în comerţ, -17%, în creştere faţă de cel din raportul anterior (-22%).

„În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de scădere a activităţii economice (sold conjunctural -17%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o scădere (sold conjunctural -19%)”, se arată în raportul INS, citat de News.ro.

Soldul conjunctural reflectă diferenţa dintre aşteptările pozitive şi cele negative exprimate de către managerii chestionaţi. Un sold pozitiv reflectă un număr mai mare de companii care au aşteptări de creştere a activităţii sau a comenzilor, în timp ce un sold conjunctural negativ reflectă aşteptări de scădere a activităţii în sectorul analizat.

Managerii au aşteptări optimiste în privinţa activităţii din construcţii, cu un sold conjunctural de +13% (faţă de -22% în raportul precedent), situaţie obişnuită în perioada primăverii, când activitatea din construcţii creşte semnificativ.

De asemenea, activitatea din industrie ar urma să crească până în aprilie, soldul conjunctural fiind de +12% (+3% în raportul anterior).

Managerii prevăd creşteri uşoare ale numărului de angajaţi în industrie, construcţii şi servicii, şi o scădere mai mică în comerţ.

Astfel, în comerţ se aşteaptă o scădere a numărului de salariaţi, cu un sold conjunctural de -14%, o estimare mai optimistă decât la ultimul raport (-20% în raportul de luna trecută). În construcţii aşteptările sunt îmbunătăţite, cu un sold conjunctural de +3% (faţă de -15% în raportul precedent).

În industrie şi în servicii sunt estimate creşteri moderate ale personalului, cu solduri conjuncturale de +4% pentru fiecare.

Ancheta Institutului Naţional de Statistică mai arată că managerii se aşteaptă la o creştere a preţurilor în toate sectoarele până în luna aprilie. Cea mai mare creştere de preţuri este aşteptată în comerţ, sold conjunctural +13%.


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *