Prima pagină
  • Prima pagină
  • ECONOMIE
  • Proiect de peste 12,6 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii şi protecţia mediului în Portul Constanţa

Proiect de peste 12,6 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii şi protecţia mediului în Portul Constanţa

29 noiembrie 2016 ECONOMIE


Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa a lansat, luni, un proiect în valoare de peste 12,6 milioane de euro, prin care îşi propune, printre altele, realizarea unei noi instalaţii de tratare a apelor uzate de la nave şi achiziţionarea unei nave tanc pentru colectarea deşeurilor provenite de la nave, proiectul urmând să fie încheiat peste trei ani.

Potrivit CNAPMC, acest proiect are patru obiective principale. Unul dintre acestea este modernizarea infrastructurii Portului Constanţa prin prelungirea în aliniament a cheului de acostare existent, aferent Danei DA2, cu o lungime de 130 metri şi crearea unei platforme în spatele noului front de acostare, cu o suprafaţă de 4.370 metri pătraţi, pentru echiparea cu diverse utilităţi necesare proceselor tehnologice specifice navelor tehnice.

Un alt obiectiv îl reprezintă amplasarea de echipamente şi utilităţi pe platforma nou creată, inclusiv o nouă instalaţie de tratare a apelor uzate colectate de la nave, în scopul separării şi tratării acestora, dar şi îmbunătăţirea accesului maritim în Portul Constanţa prin înnoirea şi modernizarea sistemului de semnalizare aferent bazinelor portuare şi a şenalului navigabil. De asemenea, tot prin acest proiect se urmăreşte modernizarea parcului de nave tehnice al Portului Constanţa, prin achiziţia unei nave tanc autopropulsat 500 TDW multifuncţionale, pentru colectarea deşeurilor de la nave.

“Necesitatea implementării acestui proiect a rezultat din obligaţia CN APM SA Constanţa de a asigura în calitate de administraţie portuară o serie de facilităţi privind infrastructura, condiţiile de mediu şi de siguranţă a navigaţiei. CN APM SA trebuie să asigure dotarea şi disponibilitatea permanentă a instalaţiilor portuare de a prelua orice tip şi orice cantitate de deşeuri generate de nave şi de reziduuri ale mărfurilor de la navele care fac escală în port. În prezent, capacităţile de preluare / stocare / tratare a deşeurilor generate de nave sunt insuficiente, în contextul în care Portul Constanţa este tranzitat de un număr în creştere de nave de capacităţi mari”, precizează CNAPMC.

Acest proiect este finanţat prin fonduri europene în cadrul Mecanismul pentru Interconectarea Europei / “Connecting Europe Facility” (CEF), valoarea totală fiind de 12,6 milioane de euro, fără TVA, din care aproape două milioane reprezintă contribuţia de la bugetul de stat, iar restul este rata de finanţare CEF.

Proiectul urmează să fie finalizat până în 31 iulie 2019, conform News.ro.


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *