Prima pagină
  • Prima pagină
  • ECONOMIE
  • Managerii din România estimează un declin al afacerilor din comerţ şi construcţii până în ianuarie

Managerii din România estimează un declin al afacerilor din comerţ şi construcţii până în ianuarie

28 noiembrie 2016 ECONOMIE


Directorii firmelor din România se aşteaptă la o scădere moderată a activităţii în comerţ şi la un declin abrupt în construcţii în perioada noiembrie-ianuarie, precum şi la o scădere a numărului de salariaţi în cele două sectoare, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Datele arată modificări faţă de raportul anterior privind tendinţele economice, publicat la finalul lunii trecute, care indica o creştere a activităţii în toate sectoarele, cu excepţia construcţiilor, pentru perioada octombrie-decembrie.

Singurele creşteri modeste ale activităţii, în intervalul noiembrie-ianuarie, sunt aşteptate în servicii, cu un sold conjuctural de +5%, şi în industria de prelucrare, cu +2%.

„Pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului se va înregistra tendinţă de creştere accentuată (sold conjunctural +57%), în timp ce pentru fabricarea produselor din tutun, tendinţa va fi de scădere (sold conjunctural -36%)”, se arată în raportul INS citat de News.ro.

Soldul conjunctural reflectă diferenţa dintre aşteptările pozitive şi cele negative exprimate de către managerii chestionaţi. Un sold pozitiv reflectă un număr mai mare de companii care au aşteptări de creştere a activităţii sau a comenzilor, în timp ce un sold conjunctural negativ reflectă aşteptări de scădere a activităţii în sectorul analizat.

În schimb, managerii au aşteptări pesimiste în privinţa activităţii din construcţii, cu un sold conjunctural de -32%, situaţie obişnuită la finalul toamnei, când activitatea din construcţii scade semnificativ.

De asemenea, activitatea din comerţul cu amănuntul ar urma să intre în declin până în ianuarie, soldul conjunctural fiind de -10%.

Managerii prevăd o stabilitate a forţei de muncă în industrie şi servicii şi o scădere în comerţ şi mai ales în construcţii.

Astfel, în comerţ se aşteaptă o scădere a numărului de salariaţi, cu un sold conjunctural de -7%, în timp ce în construcţii aşteptările sunt chiar mai slabe, cu un sold conjunctural de -18%.

În servicii şi în industrie sunt estimate creşteri moderate ale personalului, cu solduri conjuncturale de +4%, respectiv +1%.

Ancheta Institutului Naţional de Statistică mai arată că managerii se aşteaptă la o uşoară creştere a preţurilor în comerţ până în luna ianuarie, cu un sold conjunctural de +2%, şi la stagnări ale preţurilor în celelalte sectoare.


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *